Hlavní obsah

Slováci, kteří ubytovali Ukrajince, dostanou finanční příspěvek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament schválil v úterý novely devatenácti zákonů, které řeší problémy vznikající v souvislosti s uprchlickou krizí. Například Slováci, kteří ubytovali běžence z Ukrajiny, dostanou finanční pomoc od státu.

Foto: AP

Davy ukrajinských uprchlíků na hraničním přechodu Vyšné Nemecké

Článek

Od začátku konfliktu překročilo slovensko-ukrajinské hranice 260 tisíc lidí a 48 tisíc Ukrajinců dostalo status dočasného útočiště. Slovák, který ubytoval Ukrajince s dočasným útočištěm, dostane finanční příspěvek sedm eur (173 korun) na dospělého a 3,5 eura (86 korun) na dítě do 15 let za každý den.

Měsíčně nesmí tento příspěvek přesáhnout 1250 eur (přes 30 tisíc korun). O tento příspěvek je možné požádat zpětně od 26. února 2022.

Slovenská banka začala měnit hřivny za eura. V předválečném kurzu

Evropa

Příspěvky pro uprchlíky

Uprchlíci se mohou zaevidovat na úřadu práce a mohou dostávat 68,80 eura (1700 korun) měsíčně na osobu, dospělý a dítě 130,90 eura (3230 korun) měsíčně. Práci na Slovensku si zatím našlo 360 uprchlíků z Ukrajiny, stát nyní snižuje byrokracii, aby bylo zaměstnávání snazší.

Pokud se Ukrajinci chtějí zaměstnat ve školách, na úřadech a v sociálních službách, nebudou muset prokazovat svou bezúhonnost (výpis z rejstříku trestů), bude jim stačit čestné prohlášení. Učitelé však musí předložit psychologický posudek.

Automobily s ukrajinským evidenčním číslem nemusí mít na Slovensku dálniční známku a humanitární konvoje směřující na Ukrajinu nemusí platit mýto.

Video slovenských vojáků a ukrajinských dětí obletělo svět

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám