Hlavní obsah

Válka skončí ještě letos, Putin je nemocný a odstaví ho, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

V polovině srpna se konflikt na Ukrajině zlomí a do konce roku většina bojů skončí. V exkluzivním rozhovoru pro stanici Sky News to uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky generálmajor Kyrylo Budanov. O vítězství Ukrajiny nepochybuje, svržení ruského prezidenta Vladimira Putina už podle jeho informací započalo.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Vladimir Putin na snímku z 11. května

Článek

S monotónní dikcí a kamennou tváří přednáší teprve 36letý šéf ukrajinské rozvědky prognózu, která pro tamní obyvatele zní velmi optimisticky.

„Bod zlomu nastane ve druhé polovině srpna. Většina aktivních bojových akcí skončí do konce tohoto roku. V důsledku toho obnovíme ukrajinskou moc na všech našich územích, která jsme ztratili, včetně Donbasu a Krymu,” řekl v rozhovoru.

Odmítá tvrzení, že by šířil ukrajinskou propagandu v rámci informační války. Na dotaz, jak si může být tak jistý, odpovídá: „Je to moje práce. Musím tohle vědět. Pokud to nebudu vědět já, tak kdo?”

Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Generálmajor Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské rozvědky

Rusko podle něj taktiku nezměnilo ani při stažení vojsk na východ, kde se nyní pokouší zajistit kontrolu nad Doněckou, Luhanskou a Chersonskou oblastí. Ztráty nepřítele jsou prý obrovské, říká Budanov. Jaké utrpěly ukrajinské síly, ovšem sdělit nechce.

Cherson ukazuje, jak moc Rusové selhali, píší Britové

Válka na Ukrajině

Kvalita ruského vojska ho nepřekvapila. „Evropa vnímá Rusko jako velkou hrozbu. Bojí se jeho agrese. My s Ruskem bojujeme už osm let a můžeme říci, že tato tolik propagovaná ruská síla je mýtus,” soudí šéf ukrajinské rozvědky. Podle něj je to jen „horda lidí se zbraněmi”.

Putin skončí, myslí si

„Tohle povede ke změně vedení Ruské federace. Tento proces byl již zahájen a oni (Rusové) k tomu směřují,” myslí si generálmajor Budanov.

Putin šéfa generálního štábu sesadil, tvrdí okolí Zelenského

Zahraniční

„Tím chcete říct, že v Rusku už probíhá puč?” zeptal se moderátor.

„Ano, směřují k tomu a je nemožné tomu zabránit,” zopakoval Budanov.

Vyjádřil se také ke spekulacím, že je ruský prezident Vladimir Putin vážně nemocný, což může být jedním z důvodů, proč se pro invazi na Ukrajinu rozhodl.

Putin chřadne před očima, míní neuropsycholog

Zahraniční

„Můžeme potvrdit, že je Putin ve velmi špatném psychickém i fyzickém stavu. Je vážně nemocný. Má několik onemocnění najednou, jednou z nich je rakovina,” řekl Budanov.

Ukrajinci již delší dobu vyjadřují pochybnosti o Putinově kondici a deklarují jistotu, že nakonec zvítězí, ale až do tohoto rozhovoru nikdo z hlavních  představitelů nebyl takto konkrétní. Podle Sky News je to známkou rostoucího sebevědomí na bojišti.

Na druhou stranu je třeba poznamenat, že válka na Ukrajině se poměrně dynamicky vyvíjí. V polovině března například bezpečnostní poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč mluvil o květnu jako o nejzazším termínu pro konec války.

Arestovyč: Války s Ruskem můžou trvat do roku 2035

Válka na Ukrajině

V tu chvíli ale počítal s tím, že mírové rozhovory dojdou do zdárného konce, což se nakonec nestalo. Vyjednavači spolu osobně nehovořili od 29. března, proces se zasekl. V dubnu pak Arestovyč predikoval, že střety s Ruskem mohou trvat až do roku 2035.

Reklama

Výběr článků

Načítám