Hlavní obsah

Rusové se snaží získat ztracené pozice u Charkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské invazní jednotky se snaží získat zpět ztracené pozice v Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Terčem ruských dělostřeleckých útoků se stalo několik městeček na východ od Charkova. Ve své pravidelné ranní zprávě o vývoji bojů to v sobotu uvedl ukrajinský generální štáb. Ruské ozbrojené síly také pokračují ve snahách obklíčit Lysyčansk.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Kráter po výbuchu ruské bomby v Saltivce v Charkovské oblasti

Článek

„Nepřátelské jednotky se ve směru na Charkov soustředí na zadržování akcí našich vojsk a brání jejich dalšímu postupu,“ píše ukrajinský generální štáb. Uvedl také, že útočící ruské jednotky ostřelovaly Zoločiv, Lozovu a zhruba deset dalších obcí v Charkovské oblasti.

Ruské síly podle ukrajinské armády soustřeďují své úsilí také na boje v oblasti Lysyčansku a Bachmutu v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Ve směru na Bachmut prováděly nálety a ostřelovaly několik vesnic. Ruské jednotky útočí rovněž v Doněcké oblasti, píše ukrajinské vojenské vedení.

Americký Institut pro výzkum války (ISW) ve své poslední analýze shrnující dění na bojišti v pátek uvedl, že ruské síly se nadále soustředily na obklíčení ukrajinských vojáků bránících Lysyčansk v Donbasu. Ruské síly podle ISW dosáhly nepatrných úspěchů východně od Bachmutu, nepodařilo se jim ale zcela zablokovat dálnici směrem na Lysyčansk. Ukrajinským jednotkám se podařilo odrazit útok na lysyčanský závod na výrobu želatiny, o jehož obsazení předem informovalo ruské ministerstvo obrany.

Rusové bombardují Hadí ostrov fosforovými pumami a likvidují vlastní techniku

Evropa

Ukrajinské obranné síly pokračují v čištění Hadího ostrova v Černém moři, odkud se ve čtvrtek stáhly ruské invazní jednotky. Ukrajinští vojáci na ostrově zničili ruské vybavení, uvedl podle agentury Unian mluvčí oblastní správy Serhij Bratčuk. V pátek podle ukrajinských ozbrojených sil ostrov bombardovaly ruské stíhačky a použily přitom zakázané fosforové bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám