Hlavní obsah

Rusové používají i ukořistěné ukrajinské obrněnce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky na Ukrajině mají za úkol shromažďovat poškozené a opuštěné ukrajinské obrněnce a vozit je na opravárenskou základnu umístěnou prakticky v první linii. Tam je kvalifikovaní vojáci opravují a uvádějí do bojového stavu, uvedlo podle listu The Jerusalem Post ruské ministerstvo obrany. Podle něj veškeré obnovené vybavení putuje do samozvané Doněcké a Luhanské republiky na východě Ukrajiny.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank

Článek

Osazenstvo vojenské opravárenské základny patří podle ministerstva obrany k nejlepším mechanikům v armádě: opravili už více než 12 vozidel včetně tanků, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů.

Výměna motoru u BTR-80 jim trvá pouhých osm hodin. Nejlépe se pak prý opravují ukrajinské tanky zasažené ruskými protitankovými střelami.

Podle The Jerusalem Post není žádným tajemstvím, že podobně se chová i ukrajinská armáda, která také opravuje ukořistěné vybavení.

„Bereme je jako trofeje a používáme je k obraně Ukrajiny,“ prohlásil prezident Volodymyr Zelenskyj.

Pohřebiště tanků. V Buči svážejí zničené stroje na obří vrakoviště

Válka na Ukrajině

Rusové ale podle ukrajinské rozvědky museli dávat dohromady i vozidla, která měla být do akce nasazena ze skladu.

„Vyšlo totiž najevo, že z bojových vozidel byla odcizena optická zařízení a elektronika obsahující drahé kovy,“ sdělila tajná služba s tím, že mnoho skladovaných tanků 4. tankové divize bylo téměř zcela rozebráno. Některé neměly dokonce ani motory.

V Buči zastřelili i příbuzného Navalného

Válka na Ukrajině

Tuto informaci ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, podobně jako ruská tvrzení o úspěšnosti raketového ostřelování a bombardování a zejména o počtech sestřelených ukrajinských letadel.

Podle televizní stanice CNN Rusko tvrdí, že jich již zničilo více, než kolik jich vůbec Ukrajina podle dostupných informací kdy měla, tedy zhruba sedm desítek letounů MiG-29 a pět desítek těžších stíhaček Su-27.

Druhá nejsilnější na světě  

Ruská armáda je podle údajů za rok 2021 druhá nejsilnější na světě.
Absolutní jedničkou je v počtu tanků: má jich 12 420.
Ve velikosti námořnictva je s 605 samostatnými plavidly druháza Čínou (777).
Ruské letectvo je co do počtu letounů (4173) také druhé na světě, tentokrát za USA (13 247).
Zdroj: Global Firepower

Reklama

Výběr článků

Načítám