Hlavní obsah

Rusové na okupovaných územích nastolují přísný policejní režim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se Rusové na okupovaných územích Ukrajiny snaží o nastolení „přísného správního a policejního režimu“. Institut, citovaný britskou BBC, to uvedl v rámci studie o tom, jak se Rusko snaží posilovat svůj vliv při invazi.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Ruský tank v Mariupolu

Článek

Americký think tank uvedl, že v některých oblastech Rusové distribuují mezi Ukrajince potraviny, aby nabyli pozitivního image. Na druhé straně přitom ve své vlastní zemi potírají jakékoli sympatie s Ukrajinou.

Represe podle ISW souvisejí s tím, že Rusko „výrazně vyčerpalo své lidské zdroje“ a v rámci velení svých invazních sil podniká „extrémní opatření“. Kupříkladu z velení stáhlo jednoho generála, uvedl ISW.

Ruský generál byl zadržen tajnou službou a zbaven funkce

Válka na Ukrajině

Co se týče nejvyššího velení ruských sil na Ukrajině, ukrajinská armáda v sobotu uvedla, že se jí podařilo zlikvidovat už šestého generála. Oznámila, že padl velitel 8. gardové vševojskové armády Andrej Mordvičev. Rusko podobná tvrzení nekomentuje.

Dobyli jsme zpět 30 obcí, řekl Zelenskyj. Rusové nepostupují

Evropa

Z obléhaných ukrajinských měst se dosud podařilo evakuovat přes 9000 lidí, z toho téměř 5000 z Mariupolu. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) opustilo své domovy na 40milionové Ukrajině 6,5 milionu lidí, vedle toho přes 3,2 milionu lidí uprchlo ze země.

Foto: Novinky

Ruská invaze na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám