Hlavní obsah

Ruský generál byl zadržen tajnou službou a zbaven funkce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) ve čtvrtek zadržela generála a zástupce velitele národní gardy Romana Gavrilova. S odkazem na tři na sobě nezávislé zdroje to uvedl investigativní server Bellingcat. Gavrilov byl později z funkce zástupce velitele propuštěn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvod zadržení Gavrilova není přesně znám. Podle jednoho zdroje mělo z jeho strany dojít k únikům vojenských informací, které vedly na Ukrajině ke ztrátám životů. Další dva zdroje tvrdí, že byl zodpovědný za plýtvání palivem.

Ruská strana informace o zadržení Gavrilova popřela. „Naprostá lež, právě jsem s ním mluvil,“ napsal na sociální síti Telegram politik za stranu Jednotné Rusko Alexandr Chinštejn.

Naštvaný Putin už prý kvůli zpackané invazi vyhodil osm generálů, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Gavrilova ale následně po pár hodinách propustil z funkce zástupce velitele národní gardy její šéf Viktor Zolotov. „Propuštěn z neznámých důvodů, možná kvůli kompromitaci,“ uvedl server ura.ru s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Gavrilov od roku 2017 až do roku 2019 pracoval jako náměstek ředitele Federální správy ochrany, která podobně jako FSB podléhá přímo prezidentu Vladimiru Putinovi. Do funkce zástupce velitele národní gardy byl jmenován loni v červnu.

Rusové nemají čas, munici ani lidi. Příštích 10 dní rozhodne, říká americký generál

Válka na Ukrajině

Putin celkově není spokojený s prací svých generálů během invaze na Ukrajinu. Od jejího začátku už jich údajně propustil osm. Uvedl to ukrajinský šéf bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle jeho informací je ruský prezident rozhořčen z práce své tajné služby FSB, která špatně vyhodnotila schopnost ukrajinských vojáků vzdorovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám