Hlavní obsah

Ruský křižník Moskva se potopil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský křižník Moskva se potopil. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom ve čtvrtek večer informovaly ruské tiskové agentury TASS a RIA Novosti. Vlajková loď Černomořské flotily se účastnila invaze na Ukrajinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Křižník Moskva na záběrech z letošního únoraVideo: Reuters

 
Článek

Loď se potopila, když byla odtahována v průběhu bouře. „Během odtahování křižníku Moskva do určeného přístavu loď ztratila stabilitu z důvodu poškození trupu, ke kterému došlo při detonaci munice kvůli požáru. Uprostřed silné bouře se loď potopila,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle TASSu.

Ukrajinské úřady dříve prohlásily, že plavidlo zasáhly a poškodily protilodní střely Neptun. Rusko vážné poškození lodi přiznalo, ale neuvedlo, že by problémy způsobil cizí útok. Podle ruského ministerstva na palubě vybuchla munice.

Tak koho dál? baví se Ukrajinci zkázou ruského křižníku. O den dřív vyšel na známce

Válka na Ukrajině

Rusko také tvrdilo, že křižník je schopný plavby a že jeho hlavní zbraně nebyly poškozeny. Posádka prý byla evakuována na blízké lodě Černomořské flotily. Další lodě měly plavidlo odtáhnout do přístavu, zřejmě do Sevastopolu.

Podle veřejně dostupných satelitních snímků se křižník 10. dubna nacházel severozápadně od Sevastopolu. Jeho poslední polohu nebylo přes satelit možné určit kvůli velké bouři nad Černým mořem.

Zásah křižníku Moskva je trefou do černého. Rusy ponížil a oslabil

Evropa

Stanice BBC na svém webu už dříve poznamenala, že pokud se zprávy o vážném poškození křižníku Moskva – nejsilněji vyzbrojené lodi Černomořské flotily – po ukrajinském zásahu potvrdí, bude to největší bojová ztráta ruského vojenského námořnictva od druhé světové války. Tehdy německé bombardéry potopily bitevní loď Marat.

Podle ukrajinské agentury Unian křižník Moskva nechvalně proslul už na začátku invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Posádka tohoto plavidla tehdy vyzvala ukrajinské obránce Hadího ostrova, aby se vzdali. Ukrajinští vojáci to však nevybíravými slovy odmítli. „Ruská válečná lodi, jdi do pr*ele (na chuj),“ vzkázal tehdy jeden z Ukrajinců.

Křižník Moskva a střely Neptun
Křižník Moskva byl postaven v loděnicích v ukrajinském Mykolajivu, na vodu byl spuštěn v roce 1982 pod jménem Slava. Zúčastnil se řady ozbrojených konfliktů, včetně ruského tažení v Sýrii. Poté byl několik let opravován. Posádka lodi čítá 510 lidí. Plavidlo bylo vyzbrojené střelami s plochou dráhou letu, protileteckými raketami, dělostřeleckými a protilodními zbraněmi.
Protilodní střely Neptun o doletu až 280 kilometrů začala Ukrajina vyvíjet v minulé dekádě, v roce 2020 je podle dostupných informací přijala do výzbroje. Na přehlídce k 30. výročí nezávislosti tyto střely byly předvedeny na českých nákladních automobilech Tatra.

Reklama

Výběr článků

Načítám