Hlavní obsah

Rusko zastavuje megaprojekty, kvůli válce na ně nemá peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Kvůli finančně nákladné válce na Ukrajině nemá nyní Ruská federace dostatek prostředků na uskutečnění plánovaných megaprojektů, jakými jsou stavba mostu na Sachalin nebo železnice mezi Jakutskem a Magadanem. Oba projekty v současnosti nejsou zařazeny mezi prioritní, informuje stanice RBC.

Foto: Profimedia.cz

Nákladní trajekt zajišťující dopravu mezi pevninským Ruskem a ostrovem Sachalin

Článek

Celkové náklady se odhadovaly na 2,3 bilionu rublů (1 bilion Kč).

Oba projekty nebyly zařazeny do komplexního plánu modernizace a rozšíření hlavní infrastruktury, protože byly vládou označeny za „neprioritní”, vysvětlil v rozhovoru pro RBC ministr pro rozvoj Dálného východu a Arktidy Alexej Čekunkov.

Severodoněck ztracen. Ukrajinští obránci dostali rozkaz stáhnout se

Evropa

Místo toho se Rusko zaměří na realizaci projektů „severní námořní logistiky”, především Severní mořské cesty, vytvoření dalších hraničních přechodů mezi Ruskem a Čínou a také na vybudování skladů.

Podle Čekunkova by mohl projekt železnice mezi Jakutskem a Magadanem zachránit takzvaný „koncesní princip”, kdy by se zapojili soukromí investoři. Správa Jakutska odhaduje náklady na 830 miliard až 1,7 bilionu rublů a vyčlenit tyto peníze ze státního rozpočtu je podle ministra v současných podmínkách „trochu nereálné”.

Krajské úřady nicméně trvají na realizaci projektu a hodlají provést plánovací práce ještě letos v létě.

Postaví si most na Sachalin i Japonci?

Co se mostu na Sachalin týče, vláda si není jistá, zda bude dostatečně využívaný tak, aby se jeho stavba vyplatila. Náklady na projekt byly dříve odhadovány na 600 miliard rublů, včetně přístupové infrastruktury.

Ruská ofenziva se brzy vyčerpá, uvedl válečný institut

Evropa

Gubernátor Sachalinské oblasti ujistil, že projekt bude zhotoven, ačkoli Sergej Ivanov, zvláštní vyslanec ruského prezidenta pro ochranu životního prostředí, ekologii a dopravu, označil projekt už před dvěma lety za „divoce drahý”.

Uznal však, že most bude potřeba hlavně z psychologického hlediska. Když ho budou mít Rusové, postaví si vlastní i Japonci a tok zboží tak bude zajištěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám