Hlavní obsah

Rusko zakázalo Google News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Smyčka okolo nezávislých médií, která přinášejí Rusům informace o dění na Ukrajině, se ještě více utahuje. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor ve čtvrtek rozhodl o zablokování zpravodajského agregátoru Google News, který zobrazuje odkazy na články z různých médií.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Roskomnadzor své rozhodnutí zdůvodnil tím, že tato webová služba přispívá k šíření „společensky významných falešných informací o údajném ruském útoku na ukrajinském území“.

Služba Google News se do hledáčku cenzurního úřadu dostala poté, co přestala zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

„V této mimořádné krizi přijímáme mimořádná opatření, abychom zastavili šíření dezinformací a narušili dezinformační kampaně na webu,“ vysvětlili již zkraje března zástupci Googlu, proč se rozhodli zmiňované servery ze služby vyřadit.

Google přestal ve své službě News zobrazovat weby ruských státních médií

Internet a PC

Hrozí až 15 let vězení

Vydavatelům médií působících v Rusku, která už měsíc trvající ruskou invazi na Ukrajinu nazývají jinak než „speciální vojenská operace“, hrozí v Rusku až 15 let vězení. U zahraničních redakcí ale není prakticky možné tresty vymáhat. Blokování určitého webového obsahu je tedy jedinou možností, jak lidem nabídnout pouze státem schválené zprávy.

O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor.

Na popud cenzurního úřadu byly již zkraje března zablokovány sociální sítě Facebook, Instagram či Twitter, ale například i videoportál YouTube.

Ruský soud zakázal provoz Facebooku a Instagramu. WhatsApp ale nevadí

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Roskomnadzor, cenzurní úřad internetu, se rozhodl zablokovat přístup k sociálním sítím Facebook, Twitter a YouTube nebo ubytovací službě Booking.com v Rusku,...

Výběr článků

Načítám