Hlavní obsah

Rusko vytváří seznam zemí, které nejsou přátelské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vláda má do dvou dnů vytvořit seznam zemí, které nejsou k Rusku přátelské. Objevilo se to na stránkách Kremlu. Dosud jsou tyto země jen dvě – USA a Česká republika.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Vláda Ruské federace do dvou dnů připraví seznam zemí, které nejednají s Ruskem a ruskými právnickými a fyzickými osobami přátelsky,“ stojí v textu, který podepsal ruský prezident Vladimir Putin.

V prohlášení se píše, že ruské společnosti budou moci splácet věřitelům ze zemí, které nejsou k Rusku přátelské, své dluhy v rublech, a nikoli v eurech nebo dolarech.

Rusko už loni v květnu označilo za nikoli přátelské dvě země – Spojené státy a Českou republiku. Pro ambasády těchto dvou zemí nesměli pracovat občané Ruské federace.

EU odsoudila ruský seznam nepřátelských zemí, na němž je i ČR

Evropa

Ruská ekonomika se nyní potýká s důsledky rozsáhlých sankcí, které na Rusko kvůli útoku na Ukrajinu uvalily prakticky všechny západní země. Sankce zahrnují zmrazení zahraničních aktiv ruské centrální banky či vyloučení některých ruských bank z mezinárodního platebního systému SWIFT.

Reklama

Výběr článků

Načítám