Hlavní obsah

Rusko umlčuje příbuzné námořníků z potopeného křižníku Moskva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle poznatků ukrajinského ministerstva obrany odmítá Rusko uznat smrt 27 členů posádky potopeného křižníku Moskva. Ruská strana vede námořníky stále jako nezvěstné více než dva měsíce potom, co se loď potopila.

Foto: Twitter/Euromaidan Press

Záběry na hořící křižník Moskva

Článek

Jako pohřešovaní je vedeno 27 členů posádky, včetně 19 odvedenců. V Sevastopolu byl oficiálně pohřben pouze jeden z nich, informoval server Ukrajinska Pravda. Křižník Moskva se potopil u ukrajinského pobřeží 14. dubna. Byl označován za nejlépe vybavenou a nejvýznamnější loď ruské Černomořské flotily.

Kapitán křižníku Anton Kuprin, který v rozporu s pravidly opustil palubu mezi prvními, vysvětluje svůj čin jako 'pokus o záchranu branců'. Tvrdí, že dostal rozkaz k opuštění plavidla po prvních explozích.

Potopený křižník Moskva v roli vlajkové lodi nahradí pouhá fregata

Evropa

Napětí a obavy, které prožívají příbuzní Rusů zabitých při potopení křižníku Moskva, stále roste. Některým z rodičů bylo nabídnuto, aby dobrovolně prohlásili své syny jako 'mrtvé v důsledku katastrofy'.

Ruská strana totiž tvrdí, že křižník, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily, před zkázou vážně poškodil požár a výbuch munice. Ukrajinské úřady tvrdí, že křižník Moskva zasáhly ukrajinské síly protilodními střelami. Tvrzení ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Nezávislý ruský list Novaja Gazeta Europe krátce po incidentu s odvoláním na matku jednoho z námořníků, že při incidentu zahynulo 40 vojáků a desítky dalších se pohřešují.

Reklama

Výběr článků

Načítám