Hlavní obsah

Rusko rozšířilo seznam „nespřátelených“ zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pět nových zemí přidalo Rusko na svůj seznam nikoli přátelských zemí. K České republice a Spojeným státům nově přibylo Řecko, Dánsko, Slovinsko, Chorvatsko a Slovensko. Vítáme vás do klubu, komentoval to šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Profimedia.cz

Velký kremelský palác

Článek

Ruská vláda na svých stránkách uvedla, že aktualizovaný seznam podepsal v pátek premiér Michail Mišustin.

Podle vládní tiskové služby budou muset velvyslanectví uvedených zemí nyní omezit počet zaměstnanců.

Lipavský: Vztahy s Ruskem budou vyhrocené minimálně deset let

Válka na Ukrajině

„Řecko nesmí mít více než 34 zaměstnanců, Dánsko 20 a Slovensko 16,” uvedla tisková služba. Slovinsko a Chorvatsko nebudou smět na svých diplomatických misích a konzulátech zaměstnávat ruské občany.

Rusko ukradlo ocel určenou do Evropy, uvedl ukrajinský Metinvest

Evropa

Rusové v oznámení připomínají, že již v květnu 2021 uvalili omezení na diplomatické mise USA a České republiky.

„Vládou schválený seznam není konečný a s ohledem na probíhající nepřátelské akce cizích států namířené proti ruským misím v zahraničí může být rozšířen,” stojí v prohlášení.

„Rusko přidalo nové země do seznamu 'nespřátelených zemí'. Do klubu vítáme Slovensko, Dánsko, Řecko, Chorvatsko a Slovinsko. Rusko potvrdilo, že považuje demokratické země za nepřátele. Jako předsednická země EU budeme pracovat na revizi vztahů mezi EU a Ruskem,” reagoval na páteční krok ruské vlády český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Reklama

Výběr článků

Načítám