Hlavní obsah

Rusko ovládla válečná symbolika písmene Z. Opěvují ho i děti z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na Ukrajinu vtrhly ruské tanky označené latinským písmenem „Z“ na pancíři, vyvolalo to smršť dohadů v médiích a na sociálních sítích. Do diskusí se zapojili vojenští experti i milovníci okultních teorií se zaručeným vysvětlením, co asi to písmeno může znamenat.

Foto: Foto Anadolu Agency

Ulice Moskvy těchto dní: obchod se suvenýry a v něm trička s Vladimirem Putinem a bílým písmenem Z.

Článek

Ačkoli ruská vojenská technika byla označena také dalšími písmeny a symboly jako „V“, trojúhelníky či kruhy, „Z“ se stalo ztělesněním ruské „spe­ciální vojenské operace“, jak své tažení proti sousednímu státu označuje Kreml.

Stoupence války znak zjevně nadchl a používá ho už nejen armáda, ale i civilisté. Zatímco kritici jej odsuzují jako nový hákový kříž, stal se univerzálním symbolem podpory ruské moci, napsala BBC.

Rusové si začali dávat symbol „Z“ na auta i oblečení. Objevil se už i v Česku

Válka na Ukrajině

Nálepku Z si na svá osobní vozidla lepí ruští automobilisté, objevuje se na fasádách budov, na billboardech, v oknech obytných domů, na bankomatech i na oblečení.

Se znakem Z se objevují ve studiích ruští moderátoři státních televizí a ženy si jím „zdobí“ tváře i nehty.

Zhruba za tisíc rublů (asi 220 Kč) internetové prodejny nabízejí trička se samotným symbolem „Z“ či doplněným o různé nápisy na podporu ruských vojsk.

Tak třeba KuZbas

V Kazani se pacienti dětské nemocnice spolu s rodiči i personálem seřadili do Z a snímek pak vystavili na sítě. Do Z se šikují automobilisté v Petrohradu či nákladní vozidla BelAZ.

Ruští úředníci se předhánějí v kreativních nápadech využití symbolu pro ukázku své podpory armádě.

Sergej Civiljov, gubernátor Kemerovské oblasti, se rozhodl „přejmenovat“ sibiřský region na KuZbas s tím, že písmeno „Z“ psané azbukou nahradil jeho latinským tiskacím tvarem.

Právník: Trestání za písmeno Z? Jde o kontext

Domácí

Vysvětlil přitom, že je to součást akce „na podporu operace pro záchranu Donbasu“. Proměnu chystají také Suzdal či Kazaň, které si velké písmeno Z chtějí dát doprostřed názvu, píšou ruské agentury.

Dohadů je přehršel

Mezi verzemi, co měly symboly Z či V znamenat, byly pragmatické úvahy, že jde o označení směru „západ“ a „východ“, kterým by se technika měla pohybovat, název vojenských útvarů, tedy západní či východní, nebo označení vojenského cvičení Západ 2021, kterých se vojenská technika účastnila.

Ruské ministerstvo obrany pak na své stránce na Instagramu vysvětlovalo, že latinské písmeno Z znamená výraz „Za vítězství“ (Za pobědu).

A symbol V je pak šifrou známého citátu „Síla je v pravdě“ (V pravdě síla) z oblíbeného filmu Brat-2, v němž hlavní hrdina vysvětluje Američanovi, že síla není v penězích, ale v pravdě.

Další význam znaku Z je pak podle resortu „Úkol bude splněn“ (Zadača budět vypolněna).

V Kaliningradu přistál zvláštní Náklad 200. Přivezl ruské padlé

Válka na Ukrajině

Jiné hypotézy vysvětlovaly, že jde o symbol, který vychází z příjmení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, či dokonce ukrajinského slova „zrada“, které má v češtině stejný význam.

Konspirační teorie pak koumají, že symboly mají „ochránit“ ruské vojsko, nebo dokonce „vystrašit Američany“.

Reklama

Výběr článků

Načítám