Hlavní obsah

Rusové si začali dávat symbol „Z“ na auta i oblečení. Objevil se už i v Česku

Aktualizováno

Mnozí Rusové dávají pomocí symbolu „Z“ najevo podporu ruským vojákům, kteří napadli Ukrajinu. Malují si ho na auta, vystavují na domy nebo připínají na oblečení. Nejrůznější obrazce ve tvaru Z včetně lidských sestav Rusové rovněž umisťují na internet. Symbol „Z“ je vyobrazen na tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. Nikdo ale neví přesně, co vlastně znamená. Symbol Z už se objevil i v ČR.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolona ruských vojenských vozidel s označením Z na KrymuVideo: Reuters

 
Článek

Snímek velkých symbolů Z na cestovních kufrech pořízený v Pardubicích na svém soukromém účtu na Twitteru v pondělí sdílel mluvčí městské policie Pardubice Jiří Sejkora. „#Pardubice nádraží dnes ráno. Neříkám nic... Radši...,“ připsal.

Někteří si význam symbolu „Z” na tancích vykládají jako zkratku pro heslo „Za pobedu“ (za vítězství) nebo slova „Zapad“ (Západ), uvedl jeden z uživatelů Twitteru. „Z” ale odpovídá písmenu Z jen v latince, v azbuce má písmeno tvar З.

„Ať je to, jak chce, tento symbol, který se objevil teprve před pár dny, se stal symbolem nové ruské ideologie a identity,“ doplnil nicméně zmiňovaný uživatel. A výklad symbolu jako heslo „Za pobedu“ podpořilo i ruské ministerstvo obrany na Instagramu.

Rusové většinou sledují jen státní kanály, které válku na Ukrajině vykládají jako speciální vojenskou operaci. Mluvit o akci jako o válce či invazi je v zemi trestáno.

Podle ministerstva Z znamená „Za vítězství“ a písmeno V lze vysvětlit jako „V pravdě je síla“ a „Úkol bude splněn“.

Z versus Nět

Symbol „Z“ se v ruském veřejném prostoru objevuje jako protiváha hesla „Nět vojně“ (ne válce), které používají ruští odpůrci invaze na Ukrajinu. Ti ale nyní v Rusku riskují problémy se zákonem a vězení.

Například na základě nově přijatého zákona o lživých zprávách. Norma, která byla přijata zhruba týden po zahájení invaze na Ukrajinu, předpokládá pokuty nebo odnětí svobody až na 15 let za šíření nepravdivých nebo diskreditujících zpráv o ruské armádě nebo za výzvy k přijetí protiruských sankcí.

Tajemný symbol Z na ruské technice

Evropa

Na základě nového zákona už bylo v Rusko zatčeno 60 lidí, napsal opoziční portál Meduza. V jednom případě byla zatčena žena z Krasnojarsku na Sibiři za to, že napsala slova „Ne válce“ do sněhu. Na sociálních sítích se také začalo šířit video, na němž heslo napsané do sněhu ničí nohou policista.

Na nedělních protiválečných demonstracích bylo v Rusku zadrženo celkem asi 4400 lidí, informoval také portál Meduza. Některé z nich policisté bili, polévali vodou nebo proti nim používali paralyzéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám