Hlavní obsah

Rusko do války ve velkém nabírá dobrovolníky z regionů, platí štědře

Rusko v červnu spustilo nábor v 85 regionech napříč celou federací, informoval americký Institut pro studium války (ISW). Nevyžaduje se předchozí služba v armádě a dobrovolníci procházejí pouze měsíčním výcvikem. Kromě bonusů za absolvování výcviku budou vojáci jednoho z praporů dostávat měsíční plat 3430 dolarů (83 000 korun) a obdrží status veterána.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ruští vojáci v Mariupolu

Článek

Ruská federace mezitím podle institutu pořádá nábory nových sil. „Denně jsou hlášeny nové jednotky dobrovolníků. Každý prapor má asi 400 mužů ve věku 18 až 60 let,” uvedl ISW.

Každý voják dostává od státu v přepočtu 3000 dolarů měsíčně (72 800 korun), případně 1,2 milionu dolarů celá jednotka 400 mužů (29 149 000 korun). Institut spočítal, že pokud by tento nábor měl za výsledek 85 praporů, pak by šlo do války 34 000 nových bojovníků, kteří by potřebovali alespoň 30denní výcvik. „V těchto jednotkách budou vojáci nižší kvality než branci v ruské armádě za cenu blízkou platu profesionálního vojáka,” napsal ISW.

Rusko provádí netradiční nábor vojáků

Válka na Ukrajině

Nejvíce dobrovolníků se nabírá v Přímořském kraji na samém východě Ruska do praporu Tigr spadajícího pod námořní pěchotu, což podle zprávy potvrdil i gubernátor oblasti. Poprvé o náboru informovaly ruské sdělovací prostředky, podle nichž se hlásí dobrovolníci s předchozí vojenskou zkušeností i bez ve věku od 18 do 60 let. Videa na sociálních sítích naznačují, že jde mnohdy o vojáky starší, než jaký je průměrný věk branců, a že jim je mezi 50 až 60 lety.

Dobrovolníci po dvou týdnech výcviku obdrží prémii 860 dolarů (v přepočtu 21 000 korun), po úplném absolvování výcviku 2575 dolarů (62 500 korun). Rekruti z praporu Tigr pak budou dostávat měsíční plat 3430 dolarů (tedy asi 83 000 korun) a kromě toho také status veterána. Peníze budou podle zprávy ISW čerpány z rozpočtu Přímořského kraje.

Zájemce o válčení lanaří v Rusku i úřady práce

Zahraniční

ISW ve zprávě o náborech rekrutů podotýká, že Putin není schopný přimět občany Ruské federace k dobrovolnictví ve válce jinak než za cenu významných pobídek. Rusko se už delší dobu potýká s nedostatkem bojeschopných vojáků a nedávno například začalo například rekrutovat vězně do žoldnéřské skupiny vagnerovců.

Reklama

Výběr článků

Načítám