Hlavní obsah

Ruska uprchla na Slovensko. Vlastní rodina ji zavrhla

Bratislava

Dvaatřicetiletá Ruska Albína Kovalskaja bydlela v Kyjevě s mužem, čtyřletým synem Erikem a manželovými rodiči. Po útěku z válkou zmítané Ukrajiny našla se synem útočiště u slovenské rodiny v obci Limbach nedaleko Bratislavy.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Začátkem března ji z domova vyhnaly ruské bomby. Albína se zkontaktovala se svým bývalým zaměstnavatelem, o němž věděla, že působí na Slovensku.

„On nám našel rodinu Malíkových, kteří se nás ujali. Jsme u nich velmi šťastní. Mají nádherný dům, je to milá rodina a nesmírně si vážíme jejich pomoci. Nikdy nezapomeneme, co pro nás udělali,“ řekla Albína televizi Markíza. Chce si najít práci a věří, že po válce se vrátí na Ukrajinu.

„Dělali nepořádek a vyhodili jídlo.“ Dezinformátoři šíří nenávist k Ukrajincům

Domácí

Nejvíc ji zaráží, že se od ní odvrátila vlastní rodina z Ruska. „Nedočkala jsem se od nich ani slůvka podpory. Sestra mi ještě vyčítala zprávy na sociálních sítích a vyhrožovala mi trestní odpovědností,“ kroutí hlavou Albína. Ani její vlastní rodiče nevěří, že na Ukrajině je válka, a bratr jí vyčítal, že odjíždí „do Československa“.

Většina prochází.
Od vypuknutí války přišlo na Slovensko 280 tisíc Ukrajinců.
O dočasné útočiště požádalo 54 tisíc osob.
Za jeden den překročilo hranice 2283 žen, 1151 dětí a 876 mužů.

Vierka a Michal Badínovi z okresu Martin nabídli místo ve svém rodinném domě třem běžencům. Pomáhají také dalším třem desítkám uprchlíků, kteří našli dočasný domov v turistické ubytovně v obci Belá-Dulice. Radí jim při vyřizování dokladů, shánění základních věcí, jako je oblečení a hygienické potřeby, a když je potřeba, tak jim navaří.

Faltová: Utichla nenávist k uprchlíkům, je to přímé ohrožení

Válka na Ukrajině

„Máme zde větší skupinu z Charkova, která prožila týden v krytu. Utekli na poslední chvíli,“ řekl Michal Badín pro web aktuality.sk. Dobrovolník líčí příběh vysokoškolské profesorky, která přišla na Slovensko s matkou jen v tom, co měly na sobě. „V rukou měla jen igelitku s minerálkou a houskou, kterou dostaly v centru v Banské Bystrici,“ dodal Badín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám