Hlavní obsah

Putin vyznamenal brigádu z Buče

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí vyznamenal čestným titulem 64. motostřeleckou brigádu, kterou Kyjev obviňuje ze spáchání válečných zločinů a masového zabíjení v ukrajinském městě Buča. Podle agentury AFP Putin ocenil vojenskou jednotku za „hrdinství a statečnost, houževnatost a odvahu“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z masového hrobu v Buči vytáhli 46 těl, probíhá jejich identifikaceVideo: Reuters

 
Článek

Dekret podepsaný ruským prezidentem vyznamenává 64. motostřeleckou brigádu za „obranu vlasti a státních zájmů“, informoval list The Daily Telegraph.

Putin členy brigády, která je podezřelá z páchání válečných zvěrstev, pochválil mimo jiné za jejich „obratné a rozhodné činy“, které prý slouží jako vzor „plnění vojenské povinnosti a statečnosti“.

Ušetřete manželku, je těhotná, prosil Rusy muž v Buči. Marně

Válka na Ukrajině

Na začátku dubna ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že ruská jednotka, která obsadila město, spáchala válečné zločiny. Většina lidí zabitých v Buči zemřela podle ukrajinské policie na následky střelných zranění.

Buča je město v Kyjevské oblasti, které leží na stejnojmenném potoce zhruba 25 kilometrů na západ od Kyjeva, ale bývá počítáno do kyjevské aglomerace. Během okupace ho obsadili Rusové. Po jejich odchodu koncem března svět šokovaly zprávy o stovkách mrtvých civilistů, jejichž těla byla v masových hrobech nebo na ulicicích. Někteří měli svázané ruce. Další svědectví mluví o znásilňování a mučení. Rusko odpovědnost odmítlo. Podobný obrázek jako v Buči po sobě Rusové zanechali například také v Boroďance či Bohdanivce.

Kdo je řezník z Buče?

Evropa

Rusko své vojáky z okolí Kyjeva stáhlo v rámci přesunu sil na východ země, kde nyní podle Ukrajinců začíná nová ruská ofenziva.

I když se ruští vojáci stáhli na východ, raketami dál útočí i jinde. Ruské střely v posledních dnech zabíjely v Kyjevě či západoukrajinském Lvově.

Znásilňování, mučení i vyřezané tetování. Bohdanivka vydává svědectví o dalších zvěrstvech

Evropa
Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Masový hrob v Buči. Tělo je vyzvedáváno jeřábem, později bude převezeno do márnice k identifikaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám