Hlavní obsah

Prchající děti bez doprovodu rodičů nacházejí azyl u krajanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi ukrajinskými uprchlíky přicházejí i děti bez doprovodu rodičů. Často je přes hranici převedou dospělí, kteří nejsou jejich příbuzní. Takových je v ČR už nejméně několik desítek. Většinu z nich se zatím podle informací Práva daří ubytovat u krajanů, některé ale už skončily v ústavech.

Foto: Archiv Anastasie Demydovové

Skupina žen a dětí z Kyjeva je ubytovaná na Domažlicku.

Článek

„Dětem je zde zajištěna adekvátní péče a podpora. Lze však očekávat, že s tím, jak bude ukrajinský konflikt pokračovat, bude počet dětí bez jakékoliv blízké osoby narůstat,“ potvrdila Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Eva Davidová.

S ohledem na nezletilé děti uvedla, že jich jsou v ČR zatím „řádově desítky“. A to od předškolního věku do osmnácti let.

Otec chránil dvojčátka vlastním tělem. Schytal kulku

Zahraniční

„Aktuálně je velmi častým případem, že na území ČR přicházejí děti s doprovodem osob, které nejsou jejich přímí příbuzní, ale dítě jim bylo po dohodě s rodiči předáno. Rodiče většinou museli zůstat na Ukrajině, jelikož jsou lékaři, policisté nebo vojáci. V takových případech je primárně nutné získat na krajských asistenčních centrech víza a rovněž zkontaktovat místní OSPOD (sociálky),“ doplnila.

Pěstouny stát odmítl

Případy takových dětí se podle informací Práva objevily třeba na Náchodsku či Liberecku.

„V Hradci Králové je velmi početná skupina obyvatel z Ukrajiny, která je prozatím ochotna se o takové děti postarat. Tento postoj, aby děti byly především mezi svými krajany, panuje v celé ČR,“ řekla Právu Světluše Kotrčová z tamního magistrátu.

Varuje před bezhlavým umisťováním dětí do dětských domovů. O možnost ubytovat doma děti bez doprovodu se už zkraje války přihlásili dlouhodobí pěstouni, úřady to ale nevyslyšely.

Utekli před invazí i s deseti dětmi, starají se o ně strojaři

Domácí

„Přihlásilo se nám 120 prověřených rodin a jejich seznam jsme nabídli MPSV, všem krajům i OSPOD. Bohužel ale necítíme o tuto nabídku ze strany úřadů zájem,“ řekla Právu Bohumila Krejčíková, předsedkyně Aliance náhradních rodin ČR.

Podle mluvčí MPSV stát nabídky pěstounů zatím nevyužil hlavně proto, aby ukrajinské děti mohly zůstat spíš mezi krajany.

Reklama

Výběr článků

Načítám