Hlavní obsah

Otec chránil dvojčátka vlastním tělem. Schytal kulku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Chvíle hrůzy zažila čínská rodina s třítýdenními dvojčaty, která žila na Ukrajině a kterou ruská invaze vyhnala na Slovensko. Jejich automobil se dostal pod palbu, otec kryl dvojčata vlastním tělem a utrpěl zranění.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu ve Vyšném Nemeckém

Článek

Všichni jsou už v bezpečí, když jim pomohli Číňané žijící v SR, slovenští podnikatelé a pomocnou ruku podalo i vedení Bardejovských lázní.

„Jeli jsme autem, když začali střílet. Děti byly vzadu. Manžel zastavil a chránil je vlastním tělem, ale postřelili ho,“ řekla televizi Joj matka dětí Čchan.

Střechu nad hlavou poskytl i hoteliér

Ta s dětmi skončila díky pomoci čínské ambasády na Slovensku a dočasně žije v Bardejovských lázních. Manžela viděla naposledy ještě na Ukrajině, když ho odváželi do nemocnice ve Lvovu.

V Mariupolu už Rusové zabili 1582 civilistů

Válka na Ukrajině

„Díky diplomatickému úsilí čínské strany se podařilo zabezpečit jeho převoz na Slovensko. Na slovensko-ukrajinské hranici ho převzali slovenští zdravotníci, kteří ho převezli do košické fakultní nemocnice,“ uvedla televize Joj. Většina Číňanů, kteří uprchli z Ukrajiny na Slovensko, byla ubytovaná v Bardejovských lázních a čekají na speciál, který je převeze do Číny.

Hotel Garden v obci Košická Belá málem nepřežil pandemická omezení, ale když Vladimir Putin přepadl Ukrajinu, majitel Tomáš Porhajaš neváhal zařízení nabídnout běžencům. „Učinili jsme tak z vlastní iniciativy, abychom pomohli,“ řekl deníku Sme hoteliér, v jehož Gardenu už našlo útočiště téměř 70 lidí na útěku.

Rusové přešli k bezohledné taktice ničení měst

Evropa

Eduard Šlepeckyj, Ukrajinec žijící na Slovensku, řídí iniciativu Kdo pomůže Ukrajině. V současnosti mají k dispozici kapacity pro 21 tisíc uprchlíků, z toho sedm až osm tisíc mohou ubytovat bezplatně. Obsazených je zatím asi dva tisíce míst. „Fascinuje mě, kolik lidí je ochotných pomáhat,“ říká Šlepeckyj.

Katarína Tóthová poskytla bezplatně svůj rodinný dům u Galanty. Žena se dvěma dětmi a další dvě nezletilé dívky z Ukrajiny mají u ní k dispozici tři pokoje s vlastní kuchyní. „Chtějí se osamostatnit, tak uvidíme, jak se věci dají do pohybu,“ dodala Tóthová.

Zůstává pětina

Od začátku konfliktu na Ukrajině dorazilo do SR přes 165 tisíc lidí.
Z hranic směřují většinou do Košic a do Bratislavy.
Odtud mají namířeno do Německa, České republiky, Polska a dalších evropských států.
Na Slovensku zůstává jen asi dvacet procent běženců.

Reklama

Výběr článků

Načítám