Hlavní obsah

Porazit nás? Ať si to Západ zkusí, prohlásil Putin

Aktualizováno

Pokud chce Západ porazit Rusko na bojišti, ať si to zkusí, prohlásil ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin při setkání s předsedy poslaneckých klubů ruského parlamentu. Podle něj Rusko na Ukrajině teprve začalo.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Slyšíme, že nás chtějí porazit na bojišti. Co na to říct, ať si to zkusí,“ prohlásil Putin podle Reuters.

„Mnohokrát jsme slyšeli, že Západ s námi chce bojovat do posledního Ukrajince. Pro ukrajinský lid je to tragédie, ale zřejmě k tomu vše směřuje,“ dodal.

„Každý by měl vědět, že jsme ještě nic vážně nezačali. Zároveň nevylučujeme mírové rozhovory. Ale ti, kteří tak činí, by měli vědět, že čím dále to dojde, tím bude složitější s námi vyjednávat,“ doplnil.

Rusové útočí na Slovjansk, ale nepostupují. Tvrdě se bojuje o nebe

Evropa

Rusko na konci února zaútočilo na sousední Ukrajinu. Po neúspěchu první fáze invaze nyní soustředí síly na východ a jihovýchod Ukrajiny. Při svých útocích Rusové opakovaně zasahují i civilní cíle. Nejnovější oběti jsou hlášeny z Kramatorsku či Charkova.

„Všichni musí vědět, že jsme celkově ještě nic vážného nezačali," řekl Putin o válce proti Ukrajině.

Vojenská operace podle něj představuje „začátek zásadního zlomu světového pořádku podle Ameriky, začátek přechodu od liberálně globalistického amerického egocentrismu ke skutečně multipolárnímu světu”, opírajícímu se o mezinárodní právo, svrchovanost národů a civilizací, spravedlnost a rovnoprávnost.

Ukrajinci vztyčili na Hadím ostrově vlajku, Rusové na ni zaútočili

Evropa

„Putin se 134. den války rozhodl zastrašit Ukrajinu,” komentoval vystoupení ruského prezidenta list Ukrajinska pravda na svém webu.

Jako pokus o zastrašování charakterizovala Putinovo vystoupení i agentura Unian, která šéfa Kremlu označila za „diktátora” a „uzurpátora”.

Ukrajinska pravda připomněla, že ruskou válku proti Ukrajině otevřeně podpořila jen Sýrie, Bělorusko a Severní Korea. Valné shromáždění OSN počátkem března přijalo rezoluci odsuzující ruský vpád a vybízející Moskvu k okamžitému stažení všech vojsk z Ukrajiny. Pro rezoluci hlasovalo 141 zemí, pět bylo proti (Rusko, Bělorusko, Sýrie, Eritrea a KLDR) a 35 se zdrželo.

Za jeden z důvodů vpádu Putin označil „bájné rozšíření NATO”, ale až po ruském útoku se Finsko a Švédsko rozhodly vstoupit do aliance; to ale nyní ruský vůdce nepřipomněl, dodal ukrajinský deník. Poznamenal také, že během pěti měsíců války Rusko několikrát změnilo „cíle” svého útoku, který mnoho civilizovaných zemí uznalo za genocidu ukrajinského národa.

Západ chce mezi Rusy zasít neshody, dumal Putin 

Putinův režim opakovaně označuje za svého soupeře západní země, které Ukrajině pomáhají dodávkami vojenského materiálu a které také uvalily na Rusko ekonomické sankce. Jimi se podle Putina snaží nejen zasáhnout ruskou ekonomiku.

„Jejich cílem bylo zasít neshody a způsobit zkázu v naší společnosti, demoralizovat lidi. To se ale přepočítali,“ uvedl Putin podle TASS.

Ruský vůdce také vyzdvihoval odolnost Rusů a přesvědčení, že stojí na „správné straně dějin“.

Reklama

Výběr článků

Načítám