Hlavní obsah

Ukrajinci vztyčili na Hadím ostrově vlajku, Rusové na ni zaútočili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Moskva

Ukrajinské pozemní síly zveřejnily záběr, jak jejich vojáci vztyčili vlajku na Hadím ostrově, odkud byli vyhnáni ruští okupanti. Rusko poté uvedlo, že ostrov ostřelovalo a zabilo několik ukrajinských vojáků vztyčujících vlajku.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Ukrajinská válka na hadím ostrově

Článek

O vztyčení vlajky na Hadím ostrově informoval mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk a ukrajinské pozemní síly.

Ukrajinci zveřejnili záběry vztyčené modrožluté ukrajinské státní vlajky. Na vlajce stojí heslo „Pamatuj, Hadí ostrov je Ukrajina.“

V textu je připomenut i vzkaz jednoho z ukrajinských obránců k ruské lodi, aby šla do pr****.

Ukrajinci dobyli zpět Hadí ostrov. Rusové kvapem odpluli v motorových člunech

Evropa

Ruské ministerstvo obrany poté oznámilo, že zabilo ukrajinské vojáky, kteří vztyčovali vlajku na ostrově.

„Na pozadí vojenských neúspěchů a hromadného ústupu ukrajinských jednotek na Donbasu se kyjevský režim pokusil symbolicky dopravit vlajku na Hadí ostrov,” uvedlo ministerstvo.

Kolem páté hodiny ranní vstoupilo na ostrov několik ukrajinských vojáků z motorového člunu a vyfotili se s vlajkou.

„Letadla ruských vzdušných sil okamžitě zaútočila pomocí vysoce přesných střel a zranila několik ukrajinských vojáků. Zbylí utekli směrem k vesnici Primorskoje v Oděské oblasti,” dodalo ministerstvo.

První výměna zajatců: Volní jsou i odvážní ukrajinští námořníci

Válka na Ukrajině

Ruské tvrzení nelze ověřit z nezávislých zdrojů, Ukrajina o svých padlých neinformuje, ale Kyjev přiznal, že se ostrov stal terčem ruského útoku.

Reklama

Výběr článků

Načítám