Hlavní obsah

Polští lékaři zachránili matce i dvojčatům z Doněcku zrak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Lublinu, na nejlepší polské oční klinice, zažili obzvláště komplikovaný případ, přesněji řečeno tři.

Foto: Foto Twitter Kasia Madera

Olena se svými dětmi v nemocnici

Článek

V Doněcku přišla během bombardování civilních objektů ruskou armádou o zrak mladá matka Olena a její pětiletá dvojčata Tymur a Nazar. Když bomba dopadla těsně před jejich dům a rozbila všechna okna, střepiny skla vážně poranily oči matky i dětí. Do příjezdu pomoci se Olena starala o chlapce jen po hmatu a je zázrak, že přežili.

Běh na dlouhou trať

Trojici, která po výbuchu oslepla, nejprve převezli do Lvova na východě Ukrajiny a odtud rychle do Lublinu na renomovanou oční kliniku. Kromě jiných zranění jim proniklo sklo do očních bulv a matce chlapců i do rohovky.

Vyšinutí ruští vojáci zastřelili bezbranné civilisty do zad, ukazuje video

Válka na Ukrajině

Lékaři jí museli urychleně vyměnit rohovku za umělou a ona postupně začíná vidět. Její synkové se však také necítili dobře. Jeden z nich přišel o oko úplně, ale druhé se polským lékařům podařilo zachránit. Perou se také o zrak druhého hocha, jemuž exploze rovněž hluboce pořezala obličej, ale věří, že i on bude brzy vidět.

„Olena a její synové podstoupili několik složitých operací a každého z nich čekají ještě nejméně dvě další,“ řekl televizi TVN24 Robert Rejak, přednosta kliniky, který je všechny společně s týmem operoval. Trojice má podle něj před sebou ještě dlouhou léčbu, avšak lékaři mají za to, že jim definitivně zachránili zrak.

Podobných případů na oční klinice v Lublinu, kde se zraněným pacientům podařilo zachránit zrak, je však více. „Před několika dny k nám přivezli sedmiletou dívku, která při útěku před bombardováním utrpěla vážné poranění oka, ale už vidí a daří se jí dobře. V podstatě není dne ani noci, abychom neoperovali několik případů převážně zraněných dětí,“ řekl Rejak.

Z Polska se domů vrátilo už 400 tisíc uprchlíků

Zahraniční

Lublinským lékařům leží na srdci nejen lékařská stránka věci. „Olena a její děti zůstanou nějakou dobu na klinice a pak je čeká dlouhá rehabilitace, takže potřebují střechu nad hlavou. Lékaři pro ně už našli byt, aby se po propuštění z kliniky neocitli na ulici, a zařizují ho potřebným nábytkem. Klobouk dolů,“ sdělila televize TVN24.

Reklama

Výběr článků

Načítám