Hlavní obsah

Polsko pošle Ukrajině stíhačky pouze s podporou NATO. Tohle je válka, ne ping-pong, vzkázal Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jakákoli dodávka stíhaček na Ukrajinu musí být realizována pouze prostřednictvím NATO, uvedli polští představitelé. Reakce přišla ve středu poté, co USA zamezily nápadu Polska dodat stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj oběma státům vzkázal, ať se rozhodnou co nejrychleji, protože jde o lidské životy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská stíhačka MiG-29

Článek

„USA si nepřejí, aby tato letadla přilétala na Ukrajinu z amerických základen,” řekl televizi TVP Info poradce polského prezidenta pro zahraniční věci Jakub Kumoch.

„Polsko je připraveno jednat, ale pouze v rámci Aliance, v rámci NATO,” dodal.

Polsko je připravené pustit stíhačky, o něž žádá Kyjev

Válka na Ukrajině

Náměstek ministra zahraničí Pawel Jablonski řekl rozhlasové stanici Polskie Radio 1, že Polsko muselo při zvažování dodávek stíhaček Ukrajině upřednostnit svou bezpečnost.

„Nemůže to být tak, že Polsko musí – jako jediná země NATO – podstoupit riziko a ostatní země by nám to nemusely kompenzovat nebo se toho jakkoli účastnit,“ dodal.

 Zelenskyj: Tohle je válka, ne ping-pong

Prezident Volodymyr Zelenskyj náléhá na Polsko a USA, aby se okamžitě rozhodly o vyslání stíhaček na Ukrajinu.

„Poslyšte, máme válku! Nemáme čas na všechny tyto signály,“ řekl v projevu Zelenskyj. „Tohle není ping-pong! Jde o lidské životy! Ještě jednou vás prosíme: Vyřešte to rychleji. Nepřesouvejte zodpovědnost, pošlete nám letadla."

Spojené státy se od plánu distancovaly

Polsko v úterý uvedlo, že je připraveno rozmístit všechny své letouny MiG-29 na leteckou základnu Ramstein v Německu a dát je k dispozici Spojeným státům, a vyzvalo ostatní členy NATO, aby udělali totéž. Pentagon později nabídku odmítl jako „neudržitelnou“.

Pentagon nápad Polska s dodávkou stíhaček na Ukrajinu zarazil

Evropa

Mluvčí Pentagonu John Kirby uvedl, že „rozhodnutí o tom, zda přesunout Polskem vlastněná letadla na Ukrajinu, musí v konečném důsledku učinit polská vláda“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj také opakovaně žádal Západ, aby nad Ukrajinou zavedl bezletovou zónu, ale USA a jejich spojenci v NATO tyto výzvy odmítli v obavě z přímé konfrontace s Moskvou.

Rusko dříve varovalo, že podporu ukrajinských vzdušných sil třetí stranou by považovalo za její zapojení do konfliktu.

USA přesunuly dvě baterie protiraketového systému Patriot do Polska

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám