Hlavní obsah

Pokyny pro ukrajinské vyjednavače: Nic tam nepijte, nejezte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba doporučil svým vyjednavačům, aby při úterním jednání s ruskými protějšky v Istanbulu radši nic nepili a nejedli. Varování přichází krátce poté, co list Wall Street Journal napsal, že po podobných rozhovorech zkraje března byla ukrajinská mírová delegace spolu s Romanem Abramovičem zřejmě otrávena. Tuto zprávu však řada aktérů následně popřela.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Dmytro Kuleba na tiskové konferenci po setkání se Sergejem Lavrovem.

Článek

„Radím všem, kteří jedou na jednání s Ruskou federací, aby nic nejedli a nepili a pokud možno se nedotýkali žádného povrchu,“ řekl ministr zahraničí Dmytro Kuleba v rozhovoru pro státní televizi.

Abramoviče měli v Kyjevě otrávit

Evropa

Jednání v Istanbulu skončilo těsně před 15:00 tamního času (14:00 SEČ). Ukrajinská delegace na vyjednáváních v Istanbulu navrhla ruské straně systém bezpečnostních záruk. Pokud by fungoval, Kyjev odsouhlasí neutrální status Ukrajiny, uvedl podle agentury Reuters jeden z ukrajinských vyjednavačů. Nejprve však podle něj musí na celé Ukrajině zavládnout mír. Podle šéfa ruské delegace byla jednání konstruktivní, návrhy Kyjeva nyní prostuduje ruský prezident Vladimir Putin.

Důvodem pro Kulebovo varování byl text amerického listu Wall Street Journal, který v pondělí napsal, že ruského miliardáře Romana Abramoviče a dva ukrajinské vyjednavače před několika týdny kdosi přiotrávil neznámou látkou. Oligarcha a dva členové ukrajinské delegace si po jednání v Kyjevě na začátku března stěžovali na pálení očí a odlupující se kůži na obličeji a rukou.

Někteří vysoce postavení ukrajinští představitelé však tento příběh zlehčují. Ihor Žovkva, zástupce vedoucího prezidentské kanceláře, řekl BBC, že „členové ukrajinské delegace jsou v pořádku“. „Byl jsem v kontaktu s jedním z nich a oni řekli, že tato historka je nepravdivá.“

Vyřiď Zelenskému, že je zničím, vzkázal Putin Abramovičovi

Válka na Ukrajině

Hlavní ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podolajk článek rovněž zpochybnil slovy: „Hodně spekulací, různé konspirační teorie.“ Agentura Reuters zase cituje nejmenovaného amerického představitele, který pod podmínkou anonymity sdělil, že informace tajných služeb naznačují, že zdravotní problémy byly spíše způsobeny špatným ovzduším než pokusem o otravu.

Abramovičova role

Rusko-izraelský miliardář byl na konci února požádán Kyjevem, aby se zapojil do diplomatických rozhovorů a pomohl ruskou agresi na Ukrajině ukončit.

Od té doby je údajně velice aktivní. Jak ukazují videa, byl přítomen i na jednání v Turecku.

V Istanbulu skončilo další kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou

Evropa

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z tohoto důvodu požádal amerického prezidenta Joea Bidena, aby Abramoviče zatím nesankcionoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám