Hlavní obsah

Pokud Rusové prorazí na Donbasu, bude to těžká situace, řekl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Pokud se Rusku podaří prorazit na Donbasu na východě Ukrajiny, bude to pro Kyjev velmi těžká situace, řekl v pondělí podle Reuters novinářům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na Donbasu se v posledních dnech odehrávají tvrdé boje zejména o město Severodoněck.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Po ostřelování stoupá nad Doněckem hustý dým.

Článek

Podle Zelenského mají sice Rusové v Severodoněcku početní převahu, ale Ukrajina má stále možnosti, aby se ubránila. Kyjev jedná s Británií a Tureckem o vytvoření námořní trasy, po níž by se pod patronátem námořnictva třetí země vyváželo obilí ze zablokovaných ukrajinských přístavů, uvedl také v pondělí Zelenskyj.

Pokud by se Rusům podařilo Severodoněck společně se sousedním Lysyčanskem dobýt, získají kontrolu nad celou Luhanskou oblastí, a tedy velkou částí Donbasu, připomněla agentura Reuters. Oblastní gubernátor Serhej Hajdaj připustil, že pozice ukrajinských sil v Severodoněcku se mírně zhoršila. Z jeho vystoupení vyplývá, že Ukrajinci mají nyní pod kontrolou méně než polovinu města. V neděli ale Hajdaj řekl, že větší strategický význam než Severodoněck má Lysyčansk, který je položen výše a na druhém břehu řeky Severní Doněc.

Zelenskyj vyrazil přímo do města obléhaného Rusy

Evropa

Zelenskyj také uvedl, že Rusové se soustředí na ovládnutí města Záporoží, které leží jihovýchodně od středu země, a že situace v Záporožské oblasti je „děsivá“. V neděli Zelenskyj právě v Záporožské oblasti navštívil frontovou linii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky ostřelování LysyčanksuVideo: Reuters

Podle hlavy státu je nyní na Ukrajině zablokováno 22 až 25 milionů tun obilí, které nelze kvůli blokádě černomořských přístavů vyvézt. Na podzim by mohlo jít už o 75 milionů tun. Ruská Černonomořská flotila podle Kyjeva a západních médií brání v Černém moři pohybu lodí. Moskva toto tvrzení odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám