Hlavní obsah

Zelenskyj vyrazil přímo do města obléhaného Rusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v neděli vypravil na frontovou linii na východě země. Poté, co se setkal s vojáky v Záporožské oblasti, kterým předal vyznamenání a dary, navštívil města Lysyčansk a Soledar poblíž frontové linie bojů, píše server Kyiv Independent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Volodymyr Zelenkyj navštívil frontovou liniiVideo: Reuters

 
Článek

„Vyrazili jsme s vedoucím mé kanceláře na východ. Byli jsme v Lysyčansku a Soledaru,“ řekl Zelenskyj ve svém nočním projevu. „Jsem hrdý na každého, koho jsem potkal, na každého, s kým jsem si potřásl rukou, na každého, s kým jsem se spojil a vyjádřil mu svou podporu,“ uvedl prezident.

Rusové v Bělorusku hromadí zbraně včetně Iskanderů. Na Donbasu mají velké ztráty

Evropa

Během cesty do Záporožské oblasti navštívil prezident provizorní ubytování lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli ruské invazi. Prohlédl si ošetřovny a obytné prostory, hovořil s vysídlenými lidmi a vyptával se jich na životní podmínky, píše server Ukrajinska pravda.

„Nepochybujme o tom, že osvobodíme všechna dočasně obsazená města. Určitě se to stane,“ ujišťoval je.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident na frontové linii v Lysyčansku

Poté Zelenskyj navštívil velitelská stanoviště a předsunuté pozice ukrajinských vojsk v Lysyčansku v Luhanské oblasti. Prezident vyslechl informace o bojové situaci v těchto částech fronty i zprávu o logistické podpoře ukrajinských vojáků.

O město Lysyčansk svádějí Ukrajinci tuhé boje s ruskými jednotkami, stejně jako o nedaleký Severodoněck. Soledar v Doněcké oblasti leží poblíž důležité silnice, která vede ze Severodoněcku na jihozápad směrem na Doněck.

Lysyčansk má strategický význam

Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje ruský generál Alexandr Dvornikov, který je velitelem ruských sil na Ukrajině, dostal za úkol do 10. června buď úplně dobýt Severodoněck, nebo zcela odříznout dálnici mezi městy Lysyčansk a Bachmut a ovládnout ji. „Ke splnění těchto dvou úkolů používá obrovské množství sil, všechno, co mají, všechny rezervy,” dodal Hajdaj.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Právě Lysyčansk má podle něj strategičtější význam než sousední Severodoněck, protože je výše položen. Severodoněck je však regionální centrum a jeho znovudobytí by zvedlo Ukrajincům sebevědomí, řekl Hajdaj v rozhovoru se serverem Suspilne.

Reklama

Výběr článků

Načítám