Hlavní obsah

Podivné manévry z Moskvy a zpět. Radary zachytily přes 20 ruských vládních letadel

– Moskva

Zvláštní věci se ve čtvrtek děly nad Ruskem. Dvaadvacet letounů určených pro přepravu významných představitelů Ruské federace se rozletělo na východ země. Neobvyklý pohyb speciálních letadel spustil vlnu spekulací, od možné evakuace vládních činitelů z Moskvy po jaderný poplach, informuje server The Aviationist.

Foto: Twitter @vcdgf555

Zvláštní pohyb ruských letadel

Článek

Byť samotný počet letadel se může zdát malý, jde především o to, pro koho jsou určena. Letka se skládala z letounů Vojenských vzdušných sil a Speciálního leteckého oddílu Rossiya, který má v popisu práce přepravu vysokých úředníků a vládních činitelů.

Časový úsek, ve kterém všechny opustily Moskvu, byl rovněž neobvykle krátký.

Šéf ruské diplomacie Lavrov v polovině cesty otočil svůj let do Pekingu

Stalo se

Stroje vyrazily především na východ. Ruská letadla mají zákaz letů do evropského vzdušného prostoru, takže i kdyby měla v úmyslu mezinárodní cestu, musela by všechna zakázaná území obletět.

Jen pár letounů území kontinentálního Ruska skutečně opustilo. Dva transportní letouny Il-76 odletěly do Kaliningradu a jeden Tu-154A do Sýrie.

Mezi zbylými rozpoznanými destinacemi byly Novosibirsk, Kurgan, Kogalym, Tumeň, Omsk a Ufa. Některá z letadel přistála a po nějaké době opět odletěla, některá místo toho zřejmě zahájila vyčkávací lety po okružní dráze. Pár letounů Il-96 bylo na delších letech.

The Aviationist připomíná, že skutečnost, že pohyb letadel lze vidět na Flightradaru, značí, že Rusko chce, aby byly viděny, nebo mu to minimálně nevadí. Ne vždy totiž transpondér v těchto typech letadel vysílá signál, čímž se stanou pro pozorovatele „neviditelnými”.

Z toho důvodu došla část diskutujících na Twitteru k závěru, že není potřeba nad důvody incidentu dlouho přemýšlet, jelikož jde buď o nafouknutou bublinu, nebo o snahu odvrátit pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám