Hlavní obsah

Nekonečná karavana smrti. Pod troskami domů v Mariupolu bežně nacházejí 50 až 100 těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariupol

Pod troskami domů v ukrajinském Mariupolu pracovníci běžně nacházejí 50 až 100 těl. Jsou zhruba ve 40 procentech vícepatrových domů, nejčastěji ve sklepech. Je to „nekonečná karavana smrti“, napsal ve středu večer na Telegramu poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničený Mariupol

Článek

Vyproštěná těla se odvážejí do márnice a ta, která nejsou mumifikovaná, rovnou na skládku, píše Andrjuščenko.

V Rusku vyšetřují přes 1000 obránců Azovstalu, do Moskvy převezli i cizince

Evropa

Podle odhadů ukrajinských úřadů bylo během několikatýdenního ruského obléhání Mariupolu zabito nejméně 21 tisíc civilistů, píše agentura AP.

Průlety pět metrů nad zemí. Ukrajinci při „sebevražedných“ misích zásobovali z vrtulníků obránce Azovstalu

Válka na Ukrajině

Před dvěma týdny řekl poradce mariupolského starosty v rozhovoru s americkou televizí CNN, že ve městě za tři měsíce války zemřelo nejméně 22 000 lidí. Tento údaj ale nelze nezávisle ověřit. Nacházejí se ale stále další masové hroby, takže počet není konečný, napsala agentura Unian.

Mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk Unianu řekl, že humanitární pomoc zaslaná do Mariupolu z Ruska se prodává v místních obchodech.

„V Mariupolu jsou kvůli zničené infrastruktuře problémy s dodávkami elektřiny a vody. Část občanů je nespokojená s korupčními aktivitami okupačních úřadů. Některé potraviny, jež byly přivezeny v tak zvané humanitární dodávce z Ruské federace, jsou na pultech v místních obchodech,” řekl Motuzjanyk.

Ruští okupanti město blokovali od 1. března a nyní tam není k dispozici voda a nedá se svítit. Zničeno je přes 90 procent budov.

Sdílejte to, prosí voják, který před zajetím pořídil unikátní fotky života v podzemí Azovstalu

Evropa

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová v dubnu informovala, že je v Mariupolu v intenzivním provozu ruské mobilní krematorium. Rusové ho umístili do průmyslové zóny poblíž obchodního centra Metro.

Mariupolský starosta Vadym Bojčenko obvinil Rusko, že ve městě provádí masové vyhlazování obyvatelstva.

Strategicky položený Mariupol, kde před válkou žilo asi 450 000 obyvatel, byl dějištěm tvrdých bojů mezi ukrajinskými silami na jedné straně a ruskými vojáky a proruskými separatisty na straně druhé. Poslední baštou ukrajinského odporu byly ocelárny Azovstal. Minulý pátek ale velitel pluku Azov, který se podílel na jejich obraně, uvedl, že ukrajinské velení dalo vojákům v Azovstalu rozkaz boje ukončit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám