Hlavní obsah

Orbán: Na válku na Ukrajině musíme nahlížet s ohledem na vlastní zájmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že nejdůležitější je mír a bezpečí pro obyvatele Maďarska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

„NATO nás ochrání, pokud budeme sami připraveni se bránit. Na válku na Ukrajině se musíme dívat z pohledu vlastních zájmů,“ uvedl Orbán v pátek v pořadu Dobré jitro, Maďarsko! na rozhlasové stanici Kossuth Rádio.

Země musí být podle předsedy vlády silná, aby si dokázala zajistit bezpečnost i bez spojenců. „Kdo nemá vlastní síly, nemá ani spojence,“ dodal Orbán.

Konflikt na Ukrajině sehraje důležitou roli před maďarskými volbami

Zahraniční

Dodávat zbraně bylo příliš nebezpečné

Předseda vlády vysvětlil, že Maďarsko proto nepovolilo dodávky zbraní Ukrajině přes své území, aby nepřispělo k rozšíření konfliktu i na tu část Ukrajiny, která ještě nebyla zasažena válkou. „Případná dodávka zbraní z Maďarska by směřovala na Zakarpatsko a konvoj by se mohl stát terčem útoku. Tímto způsobem bychom nechtěně zanesli válku i tam, kde ještě není,“ konstatoval Orbán.

Ukrajinská vlajková loď byla potopena, zřejmě aby nepadla do rukou Rusům

Evropa

Premiér zdůraznil, že Maďarsko se postará o uprchlíky z Ukrajiny a s pomocí nebude na nikoho čekat. „V Bruselu jen mluví a národní státy jednají. Pokud bychom čekali na Brusel, situace na hranicích by byla vážná,“ konstatoval. Orbán zároveň připustil, že 70 až 80 procent uprchlíků z Ukrajiny nechce zůstat v Maďarsku, ale chce pokračovat do dalších zemí. „Ti, kteří zůstanou, si budou muset najít místo v našem způsobu života,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám