Hlavní obsah

Odstavená ukrajinská ombudsmanka volá po soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politické spory rozvířilo odvolání z funkce ukrajinské ombudsmanky Ljudmyly Denisovové. Zatímco vládní strana Služebník lidu ženu, jeden z hlavních zdrojů informací po ruské invazi, obvinila, že „škodila Ukrajině“, opozice i lidskoprávní aktivisté parlamentu vytýkají, že jednal nezákonně, když ji koncem května narychlo sesadil.

Foto: Právo

Ljudmyla Denisovová, ukrajinská ombudsmanka

Článek

Denisovová tvrdí, že si s ní prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho tým „vyřizují účty“ a o své místo se chce navzdory válce soudit.

Je přesvědčena, že ji poslanci suspendovali „na pokyn prezidenta“ kvůli její analýze situace na okupovaných územích.

„Odvolali mě navzdory ústavě, zákonům i mezinárodním normám. Rozhodnutí napadnu u soudu. Zákon je stejný pro všechny!“ rozhořčila se na síti Telegram poté, co ji poslanci 234 hlasy zbavili funkce.

FOTO: Demonstrace před ruskou ambasádou proti znásilňování na Ukrajině

Stalo se

Vzhledem k tomu, že ukrajinská ústava přímo zakazuje předčasně odvolávat zmocněnce pro lidská práva v době válečného stavu, si poslanci nedávno odhlasovali výjimku, kterou proces odvolání formálně legalizovali.

Odvolali mě navzdory ústavě, zákonům i mezinárodním normám Ljudmila Denisovová, bývalá ukrajinská ombudsmanka

Poslanci Denisovové vyjádřili nedůvěru a vytkli jí, že se nestarala o humanitární koridory, o výměnu zajatců či deportaci ukrajinských civilistů do Ruska.

Místo toho prý raději jezdila do ciziny a vyprávěla tam o zločinech ruských vojáků, které údajně páchali na ženách a dětech.

Soustředila se prý na detaily

„Denisovová jen škodila Ukrajině a odváděla pozornost světových médií od skutečných potřeb země,“ napsal na síti Telegram vládní poslanec Pavlo Frolov.

Další zvěrstva ruských vojáků. Znásilněna byla nezletilá dívka i 78letá babička

Válka na Ukrajině

Od samého počátku války podle něj neplnila své povinnosti a „nepochopitelně se soustředila na detaily sexuálních zločinů páchaných nepřirozeným způsobem“ a na „znásilnění dětí“.

Zdůraznil přitom, že svá tvrzení zmocněnkyně „nemohla doložit důkazy“. Vytkl jí také, že hodně času po zahájení invaze (24. února) trávila v zahraničí.

„Nebylo to přitom v Rusku či Bělorusku, kde mohla pomoci zajatcům a deportovaným, ale v Davosech, Vídních, Varšavách a dalších pohodlných a klidných západních Evropách,“ napsal ironicky.

Exombudsmanka namítá, že ji vládní úředníci k výměně zajatců vůbec nepustili a chtěli si ji zajišťovat sami.

Rusko násilně uneslo 402 000 Ukrajinců, tvrdí ombudsmanka

Válka na Ukrajině

Podrobné líčení sexuálních zločinů ombudsmankou na sociálních sítích pobouřilo už dříve ukrajinské novinářky a lidskoprávní aktivistky.

V petici, kterou podepsala asi stovka žen, vyzvaly Denisovovou, aby se zdržela „přehnané detailizace zločinů“.

„Pohlavní zločiny v době války jsou rodinnou tragédií, nikoli tématem pro publikace v duchu skandální rubriky. Je třeba přihlížet nejen k etice formulací, ale i k oprávněnosti a účelnosti při zveřejňování šokujících detailů,“ uvedly.

Upozornily přitom na její formulace jako „šestiměsíční děvčátko Rusové znásilňovali čajovou lžičkou“ či „devítiměsíční dcerku znásilňovali svíčkou“.

Dívka musela na Ukrajině sledovat znásilnění mladší sestry

Válka na Ukrajině

Navzdory kritice ale signatářky odchod Denisovové nežádaly, a po odvolání ji dokonce hájí.

„Máme k ní řadu otázek, které se týkají její kompetence a nezávislosti. Toto její odvolání je však zvůle a pošlapání samotného institutu ombudsmana,“ citoval rozhlas Deutsche Welle Tetjanu Pečončykovou z lidskoprávního střediska ZMINA.

Jmenována na pět let
Pro odvolání Ljudmyly Denisovové hlasovalo 234 ze 450 poslanců.
Ve funkci ombudsmanky byla Denisovová od roku 2018, jmenována byla na pět let.
Prosadila ji Lidová fronta expremiéra Arsenije Jaceňuka.
O odvolání ombudsmanky se poslanci z vládní strany pokoušeli už loni.
Důvodem prý byla její kritika prezidentova zákona zaměřeného proti oligarchům.

Reklama

Výběr článků

Načítám