Hlavní obsah

Objeví se další masakry jako v Buči, ale bude to fejk, hlásí už dopředu Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Masakr civilistů v Buči nebude jediný. Odhaleny budou podle ruského ministerstva obrany další zločiny na civilním obyvatelstvu v místech, odkud odešla ruská armáda. Příští se objeví v obci Moščun a bude se jednat o zinscenované video, upozornil mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Někteří mrtví civilisté v Buči mají svázané ruce.

Článek

„Ukrajina může brzy předložit další zinscenované video o zabitých civilistech. A to ve vesnici Moščun v Kyjevské oblasti,“ píše se na Twitteru ruského ministerstva obrany.

Podle ruské strany provedli Ukrajinci v pondělí 4. dubna v Moščunu zinscenovanou střelbu a následně natočili video s dalšími zabitými civilisty. „Podobné akce organizují ukrajinské speciální služby také ve městech Sumy, Konotop a v dalších městech,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Informace o masakru civilistů ve městě Buča se začaly šířit 1. dubna, kdy se ho ukrajinské armádě podařilo znovu dobýt. V Buči podle Ukrajiny zemřelo nejméně 400 civilistů. Těla ležela na ulicích i v masových hrobech. Některé oběti měly svázané ruce za zády.

Ruská tvrzení o masakru v Buči nesedí

Válka na Ukrajině

Rusko od začátku tvrdí, že se jedná o podvrh, a zveřejněná videa označuje za ukrajinskou provokaci. Řada ruských argumentů ale nesedí. Rusko například tvrdí, že první záběry mrtvých se začaly objevovat až 3. dubna, čtyři dny po odchodu vojáků.

První záběry ale byly k dispozici už 1. dubna, stejně tak očitá svědectví. Ruská armádní televize Zvezda navíc ještě 1. dubna uváděla, že „ruští pěšáci čistí obce“ ve směru Hostomel–Buča–Ozera.

Reklama

Výběr článků

Načítám