Hlavní obsah

Někteří Rusové ze seznamu z Buče tvrdí, že nejsou v armádě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypátrat ruské vojáky, které kyjevské úřady podezřívají z účasti na masakru ve městě Buča poblíž Kyjeva, se pokusila ruská nezávislá investigativní agentura Agentstvo.

Foto: Rodrigo Abd, ČTK/AP

Sedmdesátiletá Naďja Trubčaninovová pláče nad rakví svého syna, který byl zabit 30. března v Buči.

Článek

Dva z deseti mužů, jejichž jména, hodnosti a fotografie zveřejnila minulý týden ukrajinská generální prokuratura, potvrdili, že skutečně sloužili v 64. motostřelecké brigádě, nasazené letos v březnu v Buči. Zároveň ale prohlásili, že z armády odešli již před několika lety a v Buči prý nikdy nebyli.

Dmitrij Sergijenko Agentstvu sdělil, že sloužil ve vojenské jednotce 51460 v Chabarovsku, avšak vojenskou službu opustil už před třemi lety. Tvrdil, že prý nechápe, proč se na ukrajinský seznam dostal, a uvedl, že ani není v kontaktu s jinými vojáky z útvaru.

Ukrajinci zveřejnili tváře a jména Rusů podezřelých ze zvěrstev v Buči

Evropa

Další voják, který je na seznamu uveden jako vojín Sergej Peskarjov, řekl, že zveřejněný snímek je z roku 2016. Tvrdil, že z armády odešel v roce 2019, v Buči nikdy nebyl a v současné době je doma. Manželka Michaila Kašina, dalšího vojáka ze seznamu, pak také řekla, že její manžel v armádě neslouží už pět let a v Buči prý také nikdy nebyl.

Seznam zveřejnila na svém Facebooku Iryna Venediktovová, generální prokurátorka, s tím, že jde o deset vojáků, kteří jsou podezřelí z „krutého zacházení s civilisty a jiných porušování vojenských zákonů a zvyků“ v době okupace Buče. Ukrajinské úřady podle ní mají důkazy, že tito vojáci brali civilisty jako rukojmí, mučili je, ponižovali a bili. Vyšetřovatelé přitom prověřují, zda se účastnili vražd.

Rusové použili u Buče šipkovou munici. Byla v tělech desítek obětí

Evropa

Portál meduza.io, který ze zprávy Agentstva citoval, upozornil, že v době války nelze ověřit informace, které zveřejňují dokonce oficiální představitelé konfliktních stran.

Ruská vojska obsadila Buču hned na počátku války proti Ukrajině. Koncem března, po odchodu ruské armády, tam byly nalezeny desítky mrtvých těl civilistů. Ruské úřady označily tvrzení o masových vraždách za „provokace“ a „falešné zprávy“. Ruský prezident Vladimir Putin v polovině dubna vyznamenal 64. brigádu za „hrdinství a odvahu“.

Identifikovali prvního vraha z Buče

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám