Hlavní obsah

Ukrajinci zveřejnili tváře a jména Rusů podezřelých ze zvěrstev v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská prokuratura ve čtvrtek zveřejnila jména deseti ruských vojáků, kteří jsou podezřelí z mučení ukrajinských civilistů ve městě Buča u Kyjeva. Na své facebookové stránce je publikovala generální prokurátorka Irina Venediktová.

Foto: repro facebook.com/VenediktovaIryna

Článek

Venediktová oznámila, že prokurátoři z okresní prokuratury v Buči „udělili zasloužené tituly“ prvním deseti vojákům brigády Ozbrojených sil Ruské federace podezřelým z nelidského zacházení s civilním obyvatelstvem a dalšího porušování válečných zákonů a zvyklostí.

Jde o mužstvo a jejich přímé nadřízené z řad poddůstojníků. Kromě mučení se podíleli i na rabování. Prošetřuje se také jejich možný podíl na vraždění civilistů. Podle Ukrajiny ruské síly zabily u Buče přes 400 lidí.

Ruští vojáci podezřelí ze zvěrstev v Buči
mladší seržant Vjačeslav Lavrentěv
vojín Grigorij Nariškin
vojín Vasilij Kňazev
desátník Semen Malcev
vojín Sergej Peskarav
vojín Albert Radnějev
desátník Michail Kašin
desátník Andrej Bizajev
desátník Dmitrij Sergijenko
seržant Nikita Akimov

„Vyšetřování v poměrně krátké době prokázalo, že při okupaci Buče to byli právě oni, kdo bral neozbrojené civilisty jako rukojmí. Týrali je hladem a žízní. Nutili je klečet s rukama spoutanýma za zády a zavázanýma očima, zesměšňovali je a bili,“ uvedla Venediktová. Otevřeně chování vojáků označila za zvěrstva.

Rusové použili u Buče šipkovou munici. Byla v tělech desítek obětí

Evropa

K bití používali pěsti a pažby. Lidé byli biti kvůli získání informací o pozicích ukrajinské armády a teritoriální obrany. „Někteří ale byli mučeni bez důvodu,“ dodala generální prokurátorka.

„Ruští vojáci vyhrožovali obětem zabitím, a dokonce inscenovali popravy vězňů, když stříleli směrem k nim,“ uvedla.

Mezinárodní trestní soud se zapojí do vyšetřování

Ukrajinská prokuratura vyšetřuje tisíce podezření ze spáchání válečných zločinů a již identifikovala stovky podezřelých.

Unijní úřad pro justiční spolupráci Eurojust v pondělí informoval, že Mezinárodní trestní soud (ICC) se zapojí do vyšetřování možných válečných zločinů a zločinů proti lidskosti na Ukrajině, na němž už teď spolupracují Polsko, Litva a Ukrajina. Rusko opakovaně čelí kritice západních zemí i neziskových organizací, že se při své agresi vůči Ukrajině dopouští válečných zločinů. Moskva to popírá.

Možné porušení mezinárodního práva na Ukrajině už vyšetřují trestní orgány některých zemí, jako je Británie, Německo či Česko, kde se možným zločinům věnují policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám