Hlavní obsah

Nechci sedět s rukama v klíně, říká dobrovolnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jít bojovat proti ruským okupantům na Ukrajinu chce zhruba tři sta Čechů. Většinou jde o muže, ale mezi dobrovolníky jsou i ženy, kterým není osud Ukrajinců lhostejný.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Příslušnice ukrajinské armády. Ilustrační foto

Článek

„Nechápu, proč NATO nebo západní země nejdou Ukrajině na pomoc. Proto nechci sedět doma s rukama v klíně a chci nějak aktivně pomoci,“ řekla Právu třiatřicetiletá R. V.

Nemám tu vztahy ani závazky, tak by nikoho nezasáhlo, kdybych se nevrátila
dobrovolnice

Vojenský výcvik nemá, ale nebojí se podle svých slov žádné práce ani úkolu. Ani o život se nebojí. „Nemám tady žádné vztahy ani závazky. Takže kdybych se nevrátila, tak by to kromě rodičů nikoho nezasáhlo,“ dodala dobrovolnice.

Také osmačtyřicetiletý chemik M. D. je rozhodnut jít bojovat. „Podle mého i Česká republika je skoro ve válce a já bych chtěl přispět k tomu, abychom to na Ukrajině zarazili,“ řekl Právu.

Ukrajina spustila web pro zájemce o službu v cizinecké legii

Válka na Ukrajině

Dodal, že k odchodu na Ukrajinu má i srdeční důvody. „Moje bývalá partnerka byla Ukrajinka. A když vidím, jak tam umírají civilisté, bojují tam ženy, tak nevím, proč bych tam neměl jít i já. Vždyť tam potřebují každého chlapa,“ dodal M. D. Bojové zkušenosti také nemá, ale podle svých slov absolvoval kurz přežití a záchranářský kurz.

Podle českého ministerstva obrany, které shromažďuje žádosti dobrovolníků, zájemců o zapojení do bojů na Ukrajině je zatím 284.

Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala se minulý čtvrtek dohodli, že dobrovolníkům prezident nebude udělovat výjimku ze zákona ani žádnou jinou podporu. Jediné, co pro ně Hrad může udělat, je přislíbit beztrestnost. Služba v cizí armádě je totiž bez pardonu prezidenta trestná.

Ukrajinci zničili tureckým dronem další ruský systém Buk

Evropa

Na Ukrajinu by podle informací Práva chtěla vyrazit i skupina vysloužilých vojáků. Podle majora ve výslužbě Michala Sochora (64), bývalého důstojníka z 19. motostřelecké divize Plzeň, se jich přihlásilo už kolem čtyřiceti.

Teď zkoumají, jak se na Ukrajinu dostat a kde vzít výstroj a zbraně. Pokud neuspějí u českých úřadů, chystají se oslovit ukrajinskou ambasádu v Praze. Podle její mluvčí Tetiany Okopné se jim hlásí zájemci z Česka i ze zahraničí.

„Volají, píší maily, někteří přišli i osobně a ptají se, za jakých podmínek by bylo možné vstoupit do cizinecké legie. Kolik jich je, ale nyní sdělovat nebudeme,“ řekla Právu Okopná.

Reklama

Výběr článků

Načítám