Hlavní obsah

Náš plyn je pro vás nejlepší, domlouvá Putin Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek varoval, že případné přijetí energetických sankcí v podobě zákazu či zřeknutí se dovozu ruské ropy, plynu a uhlí by v prvé řadě postihlo iniciátory takových kroků, a to poklesem životní úrovně Evropanů a snížením konkurenceschopnosti evropských ekonomik. O tom, proč Západ sankce přijímá, se ve své řeči vůbec nezmínil.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pokusy západních zemí vytlačit ruské dodavatele a nahradit naše energetické zdroje alternativními dodávkami nevyhnutelně postihnou celou světovou ekonomiku. Následky takového kroku mohou být velice bolestivé, a to v prvé řadě pro samotné iniciátory takové politiky. Nejvíce na tom udivuje, že tzv. partneři z nikoliv přátelských zemí sami přiznávají, že se nemohou obejít bez ruských energetických zdrojů. Včetně zemního plynu, například. Jeho racionální záměna pro Evropu prostě chybí,“ řekl Putin podle agentury Interfax během čtvrteční porady s představiteli ropného a plynárenského průmyslu.

„Dodávky z jiných zemí, hlavně ze Spojených států, které mohou být poslány do Evropy, vyjdou spotřebitele řádově dráž. Projeví se to na životní úrovni lidí a na konkurenceschopnosti evropské ekonomiky,“ varoval ruský prezident.

Ve své řeči se Putin vůbec nezmínil o tom, že důvodem, proč západní státy přijímají proti Rusku sankce, je jeho rozhodnutí napadnout Ukrajinu.

Kritizoval německé Zelené

Evropská unie zvažuje, že se zbaví závislosti na energetických surovinách z Ruska. Naléhá na ni ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tím, že příjmy z vývozu ropy, plynu a uhlí financují Putinovu válku proti jeho vlasti, která trvá 50. dnem a vyžádala si podle odhadů již desetitisíce životů.

Kolumbie nabízí Evropě dodávky ropy, plynu i uhlí

Válka na Ukrajině

Například Rakousko, které získává 80 procent zemního plynu z Ruska, se ale staví proti okamžitému ukončení dovozu ruského plynu. Alpská země spolu s Německem či Maďarskem argumentuje, že takový krok zatím není z ekonomických důvodů možný a způsobil by značné škody.

Putin podle Interfaxu kritizoval i zástupce Zelených v německé vládě, kteří prosazují omezení dodávek ruského plynu.

Očima Saši Mitrofanova: Jediná národnost je Člověk. Zní to nezvykle, ale je to tak

Komentáře

„Jsou připraveni zapomenout na celou zelenou agendu a znovu vsadit na ekonomiku s velkou uhlíkovou stopou, kterou ještě nedávno chtěli úplně zavřít jako archaickou a špinavou. Mnohé strany postavily volební kampaně na ekologických heslech. Kde to všechno teď je? Vše vyhodili do smetí, v praxi se chovají úplně jinak,“ prohlásil.

Zelení se podle něj snaží vlastní chyby a nedostatek odbornosti v energetice a dalších sférách zamaskovat a svalit na Rusko.

Putin už ve středu oznámil, že najde náhradní trhy pro dodávky energií, pokud si Evropa s Amerikou najdou jiného dodavatele. „Samozřejmě, že se také potýkáme s problémy, ale otevírají se nám alternativní možnosti,“ dodal.

Anketa

Mělo by se Česko odstřihnout od dodávek ruského plynu a dalších surovin?
Ano, okamžitě
47,1 %
Ano, ale až bude mít zajištěnou náhradu
25,6 %
Ne
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34753 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám