Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jediná národnost je Člověk. Zní to nezvykle, ale je to tak

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Od začátku ruského přepadení Ukrajiny jsem viděl, slyšel a četl desítky hodin videí a audií a stovky psaných textů. Většinu tvoří bohužel věci, které spíše víru v lidstvo podrývají, než aby ji upevňovaly. Jenže jsou tam i důkazy, jak skvělí dokážou být lidé, když je třeba pomoci jiným v nouzi.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V koncentrované podobě to obsahuje dokument, který se nedávno objevil na YouTube. Skloubilo se v něm mnoho detailů, které na první povrchní pohled nemohou držet pohromadě, a když už se objeví, nemělo by z toho podle názoru řady spoluobčanů vzniknout nic funkčního.

Začněme tím, že autorem je Rus, který stále působí na ruské publikum. To je první bariéra pro ty, kteří házejí všechny rusky mluvící do jednoho pytle. Kdo je Jurij Duď? Tady je podrobná informace. Neformálně lze říci, že je to takový ruský Kovy, ale starší, s mnohem větším fanklubem a větším mezigeneračním dosahem.

Dokument, o kterém je řeč, je natočen v Budapešti, kde už téměř deset let po odstěhování z Moskvy žije Duďova spolužačka z fakulty žurnalistiky. Spolu s manželem aktivně a úspěšně organizuje pomoc pro ukrajinské uprchlíky, přičemž jí pomáhají jiní Rusové a Maďaři. Je to opravdu dokument, který stojí za zhlédnutí, i když je filmařsky dost jednoduchý. Bourá řadu zažitých stereotypů.

Duď několikrát pokládá ukrajinským uprchlíkům otázku, jestli jim nevadí, že jim pomáhá bývalá Moskvanka. Odpovědi znějí, že ne, že se člověk nemá posuzovat podle toho, kde se narodil, ale jaký je. Stejnou otázku pokládá autor také své spolužačce. Je na ní vidět, že pro ni není jednoduché, že pokaždé, když si vyzvedne další Ukrajinky s dětmi někde na nádraží, nevyhnutelně přichází okamžik, kdy jim na slova: „Vy ale umíte skvěle rusky“ musí říct, že z Ruska pochází. A dál? Dál je prý pauza. Po pauze však pokračují do jejich nových domovů, které jim tato Ruska dlouho žijící v Maďarsku sehnala.

Na okraj poznamenávám, že všechny Ukrajinky a také Ukrajinec, který odjel, protože je už 60+, mluví rusky, nikoli ukrajinsky. Už to samo o sobě vylučuje jednoduché, až primitivní vnímání tamních poměrů, které nasazuje Putin. V dokumentu zazní motto, kterým se lidé pomáhající jiným lidem řídí: Existuje jen jedna národnost, a to je Člověk.

Zní to nezvykle, ale je to pravda. Přenesme to na domácí poměry. Takoví Petr Fiala a Lubomír Volný jsou členy jedné národní společnosti, ale rozdíl mezi nimi je jako mezi člověkem a monstrem z galaxie Arkana.

Reklama

Výběr článků

Načítám