Hlavní obsah

Zakrvácená těla před ruskou ambasádou v Praze. Lidé si připomněli masakr v Buči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si v sobotu odpoledne před ruskou ambasádou v Praze připomněli masakr civilistů v ukrajinské Buči. Rusko odpovědnost za krveprolití odmítá a obvinění označuje za provokaci. Usvědčují jej však satelitní snímky odhalující přípravu masových hrobů.

Záznam: Připomenutí civilních obětí masakru v Buči a v dalších ukrajinských městechVideo: Novinky

 
Článek

Na ulici Ukrajinských hrdinů před ruskou ambasádou si lidé lehali se svázanýma rukama na chodník a polévali se rudou barvou. Chtěli tím upozornit na masakr civilistů v ukrajinské Buči, který spáchala ruská armáda.

Foto: Pavel Janurek, Novinky

Lidé si před ruskou ambasádou v Praze připomněli masakr v Buči.

Kolemjdoucím a projíždějícím řidičům se mohl naskytnout pohled na mladé i staré figuranty znázorňující mrtvé s jízdními koly, zakrvácenou matku s dítětem v náručí nebo ležící seniorku s berlemi.

Foto: Pavel Janurek, Novinky

Lidé si před ruskou ambasádou v Praze připomněli masakr v Buči.

Akce před ruským velvyslanectvím začala ve 13 hodin a trvala přibližně dvacet minut. Dohlížela na ni policie, která z jízdního pruhu před ambasádou odkláněla dopravu.

Foto: Pavel Janurek, Novinky

Lidé si před ruskou ambasádou v Praze připomněli masakr v Buči.

Začátkem dubna svět šokovaly záběry z města Buča osvobozeného ukrajinskou armádou. V masovém hrobě Rusové pohřbili skoro tři sta lidí a desítky mrtvých ležely v ulicích. Skutečná čísla obětí jsou ale zřejmě vyšší. Oběti měly svázané ruce.

Tragické záběry z Buče: Po ustupujících Rusech zbyla na ulicích těla zabitých civilistů

Válka na Ukrajině

Rusko obvinění ze zvěrstev v Buči odmítá a označuje jej za provokaci. Ještě před dobytím města Ukrajinci však tvrdilo, že ve městě působily jednotky námořní pěchoty. Ze lži ruskou stranu usvědčují i satelitní snímky americké společnosti Maxar, které dokazují kopání masových hrobů ještě v době kontroly města ruskými vojáky.

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Válka na Ukrajině

Světové společenství masakr odsoudilo jako další z řady ruských válečných zločinů na Ukrajině. Valné shromáždění Organizace spojených národů 7. dubna v reakci na krveprolití odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady pro lidská práva.

Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám