Hlavní obsah

Kterak se Váňa s Koljou rozkmotřili. Moskva krmí děti propagandou v kresleném filmu

Sociální sítě zaplavily odkazy na kreslený film vytvořený pro ruskou státní televizi, v němž tamní propaganda vysvětluje, proč Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Říká se v něm, že Moskva rozpoutala válku, aby se pokusila zastavit zabíjení, a konflikt chce vyřešit mírovou cestou.

Článek

Film začíná zpodobněním Ruska a Ukrajiny jako dvou nerozlučných kamarádů Váni a Kolji na pískovišti, kde silnější chrání slabšího. Když jsou chlapci o něco větší, sedí spolu ve škole v jedné lavici.

Náhle však ukrajinský Kolja odejde do jiné třídy a Váňu požádá, aby mu od této chvíle říkal Mykola. Mykola si najde nové kamarády, jeden má na sobě tričko v barvách americké vlajky, druhý německé. Své bývalé spolužáky začne šikanovat.

Váňa mu opakuje, že rvát se je špatné, ale Mykola neposlouchá, a přestože slíbí, že už nikoho bít nebude, svůj slib porušuje. Váňa Mykolovi sebere klacek, kterým mlátí děti, tu však Mykolovi kamarádi začnou tvrdit, že to Váňa je ten zlý a že šikana je špatná.

Následuje historická vsuvka, v níž tvůrci filmu vysvětlují motivaci Ruska k zahájení invaze tím, že Ukrajina podle tvůrců bombardovala separatistické regiony kolem Doněcku a Luhansku. Přes všechna ukrajinská selhání však Rusko ve filmu stále věří v mírové řešení konfliktu.

Rusové v Irpini střílejí do evakuujících se civilistů, umírají i děti

Válka na Ukrajině

Ruská invaze na Ukrajinu začala 24. února. Od té doby se v zemi tvrdě bojuje. V Rusku je zakázáno hovořit o vpádu na Ukrajinu jako o válce, okupaci či invazi, označuje jej za speciální vojenskou operaci. Podle zpráv z místa nejtěžších bojů Rusové útočí od začátku nejen na ryze civilní cíle jako je nemocnice, domy nebo nádraží, ale i na civilní obyvatelstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám