Hlavní obsah

Kryt pod mariupolským divadlem odolal výbuchu. Začíná záchrana tisícovky lidí

Mariupol
Aktualizováno

Protiatomový kryt v Činoherním divadle odolal výbuchu bomby, kterou na budovu shodili ve středu Rusové. Záchranáři nyní pracují na tom, aby se lidé dostali ven. Informovala o tom britská stanice BBC s odkazem na místní úřady.

Foto: Donetsk Regional Administration, Reuters

Zničená budova mariupolského divadla

Článek

Dosud není známo, zda si útok vyžádal oběti na životech nebo zraněné.

O tom, že kryt pod divadlem útok vydržel, informoval poslanec Serhij Taruta. Minimálně část ukrývajících se lidí přežila, někteří už podle jeho slov vycházejí ven.

Před vybombardovaným divadlem byl obří nápis „Děti“. Rusové to ignorovali

Válka na Ukrajině

„Po strašlivé noci plné nejistoty ráno 22. dne války konečně dobrá zpráva z Mariupolu! Protiletecký kryt přežil. Trosky se začaly rozebírat, lidé vycházejí živí!” napsal Taruta na Facebooku.

Rusy neodradil ani nápis „Děti”

Satelitní snímky zveřejněné americkou společností Maxar ukazují velký nápis „Děti”, který Ukrajinci zhotovili z obou stran budovy divadla. Přesto se ruská armáda rozhodla na divadlo zaútočit.

Centrální budova divadla byla zničena, stejně jako vchod do krytu. Místostarosta Mariupolu Serhij Orlov po útoku uvedl, že se uvnitř ukrývalo mezi 1000 až 1200 lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Z Mariupolu uprchly humanitárním konvojem tisíce lidíVideo: AP

Ruské ministerstvo obrany podle agentury RIA Novosti popřelo, že by útok na divadlo spáchala jejich armáda. Podle prohlášení budovu zaminovali a vyhodili do povětří bojovníci dobrovolnického praporu Azov, který je součástí Ukrajinské národní gardy. Rusko je označuje za nacisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám