Hlavní obsah

Kolumbie nabízí Evropě dodávky ropy, plynu i uhlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbie je připravena vypomoct západním zemím se zajištěním energetické bezpečnosti, aby se mohly odstřihnout od závislosti na režimu Vladimira Putina. V rozhovoru pro CNN to řekl kolumbijský prezident Iván Duque Márquez. Počínání ruských jednotek na Ukrajině označil za „genocidu“.

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijský prezident Ivan Duque Márquez

Článek

V rozhovoru s americkou stanicí řekl, že severoamerické a evropské země „s jistotou vědí, že se již nemohou spoléhat na dodávky energie z Ruska“.

„Může Kolumbie přispět k řešení? Odpověď zní ano,“ uvedl Duque.

Země EU chtějí skoncovat s ruskými energiemi, embargo ale neschválily

Zahraniční

Kolumbijský prezident vyjmenoval tři oblasti, ve kterých by jeho země byla připravena zvýšit produkci: tradiční těžba ropy a plynu, obnovitelné zdroje jako čistý vodík, a nakonec také uhlí.

„Kolumbie může okamžitě navýšit těžbu uhlí... Máme jedny z největších zdrojů na světě a nevyužíváme je (k výrobě energie), řekl Duque.

Macron nechce počínání Rusů označit za genocidu

Válka na Ukrajině

Současně oznámil, že Kolumbie navýší dodávky uhlí do Německa na základě přímých rozhovorů s tamním kancléřem Olafem Scholzem. Německo nedávno oznámilo plány na ukončení dovozu uhlí z Ruska.

Je to genocida, prohlásil Duque

Na otázku moderátora, zda by souhlasil s popisem Joea Bidena a označil chování ruských jednotek na Ukrajině slovem „genocida“, řekl: „To, co se děje na Ukrajině, je genocida. A to musí přestat. (...) Je to šílené.“

Předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) ocenil Duqueho nabídku pomoci v otázce energie a uvedl, že se do Kolumbie osobně vypraví. „Zahraniční výbor pod mým vedením plánuje v době našeho předsednictví jednu ze svých cest právě tam. Jsem rád, že míříme správným směrem,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám