Hlavní obsah

Kód Navajo na ukrajinský způsob: ke komunikaci jsou využíváni Maďaři

V ukrajinské armádě slouží také příslušníci maďarské menšiny žijící v Zakarpatsku. Ukrajinská armáda proto využívá ve vysílačkách maďarštinu jako určitý kódovací jazyk.

Foto: Viktor Schadey/Twitter

Vojáci komunikují maďarsky.

Článek

Web 44.hu připomněl, že podobným způsobem využívala americká armáda ve druhé světové válce Indiány z kmene Navajo. Rusové maďarštině nerozumí a při odposlechu ukrajinských vysílaček nerozumí diskusi. Vyšlo to najevo po zveřejnění videa, kde ukrajinský voják Sándor Fedir maďarsky navázal kontakt pomocí vysílačky.

„Balaton, Balaton, tady Záhony, příjem,“ říká Fedir a další hlášení je rovněž v maďarštině. Fedir upozorňuje své spolubojovníky, že se k nim blíží dva ruské tanky. „Připravíme se. Ať bůh chrání Maďary,“ zní odpověď také v maďarštině.

Video zveřejnil na sociální síti bývalý starosta Užhorodu Viktor Ščadej. „V ruské armádě neslouží vojáci, kteří by ovládali maďarštinu, a tak nerozumí, když odposlouchávají vysílačky našich vojáků. Rusové to řeší tak, že rozhovor v maďarštině posílají až do Moskvy, kde ho přeloží. To trvá hodnou chvíli a ukrajinští vojáci tak mají náskok,“ uvedl Ščadej.

Vedení ukrajinské armády podle něj zvažuje zavedení podobného systému v dalších jednotkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám