Hlavní obsah

Kněz: Řekněte světu, že Mariupol je Armagedon

Mariupol

Ještě před třemi týdny snad z každého čtverečního metru Mariupolu, převážně ruskojazyčného přístavního města plného kaváren a restaurací, sálal život. Nyní čelí neustálému ost­řelování. Ruská palba zasáhla elektrické a plynové vedení, zničila obchody, městský úřad a místní hutní závod.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Muž s kolem se prochází zničenými ulicemi Mariupolu.

Článek

„Mariupol je jako Armagedon, je to peklo. Řekněte světu, že je to tragédie. Střílejí na vás náhodně, celé město je jedno velké bojiště,“ popisuje v listě The Boston Globe otec Pavlo, řeckokatolický kněz z Mariupolu.

Hromadné hroby

Místní úřady v posledních dnech na ulicích nalezly 1207 těl, ale celkový počet obětí je podle nich pravděpodobně o dost vyšší. Radnice musela tento týden začít pohřbívat oběti do hromadných hrobů, márnice jsou přeplněné a těla zůstávají v domech. Na starém hřbitově v centru města proto vykopali 25 metrů dlouhý příkop, do něhož pohřbili během dvou dnů přibližně 70 těl.

V Mariupolu už Rusové zabili 1582 civilistů

Válka na Ukrajině

Stále tíživější situaci popsal Saša Volkov, zástupce vedoucího tamní pobočky Červeného kříže. „Všechny obchody a lékárny byly vyrabovány před čtyřmi až pěti dny,“ hlásil dle listu The New York Post v hlasové zprávě, kterou ve čtvrtek zaslal kolegům prostřednictvím satelitního telefonu.

Bitky o jídlo

„Lidé se začali vzájemně napadat kvůli jídlu. Začali útočit na něčí auto, aby odčerpali z nádrže benzin,“ vylíčil. Podle něj stále část obyvatel potraviny má, i když těch, kteří nemají čím nakrmit své děti, přibývá. Ve městě podle Volkova stále existuje cosi na způsob černého trhu se zeleninou. „Nic jako maso ale už neseženete,“ dodal.

Městské úřady se pokoušely alespoň centrální části města zásobovat balenou vodou, pro pokrytí potřeb tamního obyvatelstva to však už nestačí, sdělil představitel Červeného kříže.

Chtějí nás vyhladit, zoufá si obklíčený Mariupol

Válka na Ukrajině

„My nějaké zásoby pitné vody pořád máme,“ řekl Volkov. „Až nám dojdou zásoby, převaříme vodu z potoka. Ve srovnání s ostatními jsme na tom docela dobře,“ vzkázal.

Volkov se ukrývá v kancelářské budově se zhruba šedesátkou lidí včetně své rodiny, malé děti a jejich matky jsou kvůli neustálým náletům ve sklepě. „Řada z nás kvůli vlhkosti a chladu onemocněla. Snažíme se co nejvíce dodržovat hygienické standardy, ale ne vždy je to možné,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám