Hlavní obsah

Je mi osmnáct a musím bojovat, nechci! Z videa odvedenců z Donbasu mrazí

Nechtějí bojovat, ale jsou přinuceni. Na internetu se objevilo video s mladíky i muži od rodin jedoucími na korbě vojenského náklaďáku, kteří tvrdí, že jsou z Donbasu a byli odchyceni a vysláni do války Ruska s Ukrajinou jako potrava pro děla. Snímek zachycující roztrpčení mužů se objevil v pondělí na sociální síti Telegram a následně na Twitteru.

Foto: Twitter

Odvedenci z Donbasu vyslaní do bojů proti Ukrajincům na straně Ruska

Článek

Vojenský náklaďák přikrytý plachtou a pod ní několik mužů. V ruce drží staré pušky, ve tvářích mají vztek a znepokojení. Není jasné, kdo jejich výpověď – zřejmě určenou lidem ve světě – natočil. Muži byli podle svých slov donuceni jít do boje, převládají mezi nimi silná slova.

Roztřesené záběry z nákladního auta, které přelétají střídavě na tváře všech uvnitř sedících, ukazují, že jde jak o mladíky, tak muže ve věku otců od rodin. A také to v rozčílené komunikaci zaznívá.

Asi nejfrekventovanějším slovem, které letí od jedněch úst k druhým, je „bljat“, tedy velice vulgární zaklení. Hovoří také o tom, že ruské ministerstvo obrany ani neví, co se tam děje.

Co říkají muži v náklaďáku (ruské vulgární slovo bljať pro autentičnost zachováno).
„Jsme členové ozbrojených složek Donbasu.“
„Obyčejní pracující, bljať!“
„Odvedli nás v 18 letech!“
„Najednou jsme na ruském území!“
„Vyjebali s námi!“
„Co tady děláme?“
„Dost z nás už padlo!“
„Sumy, bljať, útočíme na Sumy.“
„Na YouTube je video, kde jsou naši kamarádi zadrženi jako váleční zajatci.“
„Tak co tady děláme?“
„Víte, jaká je pravda? Ruské ministerstvo obrany o nás ani neví, neví, co tady děláme. Prostě nás hází rovnou do sraček.“
„Nezákonně nás odvedli na ruské území, bez zbraní, bez dokumentů, kurva bez ničeho.“
„Jsme prostě normální lidi.“
„Posílají nás s puškami proti gradům, dělostřelectvu, minometům. Žádáme vás, abyste to sdíleli.“
„Naše pušky jsou ze 40. let 20. století! Nestřílejí, bljať. Obyčejný studenty posílají do války bljať!"
„Šachtar nás kontaktoval, (nesrozumitelné) nás kontaktoval, zapojili do toho všechny! Řekli: Chcípněte. Bljať!”
„119. divize, 4. prapor, 1. a 2. rota.“

Sumská oblast, kde se vůz s muži podle jejich slov nachází, se rozkládá se v severovýchodní části Ukrajiny při hranicích s Ruskem.

Budou obětováni jako potrava pro děla?

Domněnkami o beznadějné nedobrovolné misi se netají ani lidé, kteří zveřejněné video na sociální síti komentují. Nejčastěji se komentáře točí ve smyslu: „Budou potravou pro děla.“ K takovému závěru jsou vedeni tím, že muži mluví o tom, že nejsou vojáci a že se až do doby, kdy byli doslova „uneseni“, živili obyčejnými řemesly.

Luhanští separatisté chystají referendum o připojení k Rusku

Válka na Ukrajině

Jaký osud čeká muže ze zmíněného videa, v tuto chvíli nikdo netuší. Smutným faktem je to, že obyvatelé oblastí na východní Ukrajině měli být podle Kremlu zachráněni invazí, která už víc než měsíc děsí svět. Mělo se jednat o „záchranu ruskojazyčného obyvatelstva Donbasu“, samozvaných separatistických republik DNR a LNR.

Hon na muže je na denním pořádku. Vládne strach

Nyní však podle svědectví místních, která se dostávají na veřejnost, v ulicích měst pod kontrolou separatistů probíhá dennodenní „hon na muže“ ve věku 18 až 55 let. Mají bojovat v řadách lidových milic po boku ruské armády.

Proruští separatisté se s Ukrajinou navzájem osočují z útoků na svá území

Evropa

„Na začátku mobilizace je vytahovali z veřejné dopravy, odchytávali na ulicích, chodili po domácnostech,“ popsala ruskému nezávislému listu Novaja gazeta paní Jelena z LNR.

„Mnozí muži se už tři týdny skrývají, nechodí kolem oken, večer nesvítí. U mě se takhle schovává jeden klučina a deset jeho přátel. Žiju blízko bojové linie. Ostřelování trvá nepřetržitě už tři týdny. Bojíme se, chceme mír,“ uvedla.

Znepokojující informace hovoří o tom, že lidé se bojí vyjít z domu. Vojáci jsou ve všech čtvrtích, postávají na ulici, ptají se kolemjdoucích na věk a okamžitě je odvážejí autobusy.

Odporovat není možné

„Žádný zákon tu neplatí,“ popsala 32letá Světlana. Všichni, kteří mohou, se proto schovávají. Vědí totiž to, co říká i jeden z mužů ve videu. Že odporovat nemá smysl. „Jak se dá vzdorovat, když si pro tebe domů přijdou čtyři ozbrojenci? Nijak. Všichni chtějí žít.“ Podle Světlany jsou mezi místními i „ideoví nadšenci“, ale je jich  menšina.

Proruští separatisté jsou agresivní, popsala mise OBSE

Evropa

V současné době se na ulicích pohybují hlavně ženy, mužů je vidět minimum. Všichni se bojí, převládá strach.

Telegram, na kterém se video objevilo, je nyní jedna z mála funkčních sociálních sítí v Rusku. Jedná se o internetovou aplikaci, která spojuje jak messenger, tak prvky sociální sítě. Je založena na šifrování zpráv, proto je v současnosti velmi populární na Ukrajině a v Rusku. Snadno s ní lze obejít ruskou cenzuru.

Reklama

Výběr článků

Načítám