Hlavní obsah

Proruští separatisté se s Ukrajinou navzájem osočují z útoků na svá území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Proruští povstalci na východě Ukrajiny v pátek ráno obvinili ukrajinské vládní síly z dělostřelecké a minometné palby na své území, uvedla agentura Interfax. Ukrajinská armáda tvrdí, že separatisté naopak na východě země porušili příměří v 60 případech za poslední den. Vzájemné obviňování vyvolává obavy, aby se do konfliktu nezapojilo Rusko.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinský voják během cvičení v Charkově

Článek

Interfax se odvolává na zastoupení tzv. Doněcké lidové republiky při Společném koordinačním středisku (JCCC), které viní ukrajinské vojáky, že nad ránem na obec vypálili 12 střel. Další dva incidenty hlásí samozvaná Luhanská republika.

Ukrajinská armáda naproti tomu tvrdí, že jsou to právě proruští separatisté, kteří za uplynulých 24 hodin porušili příměří, a to hned v 60 případech. Jeden voják také utrpěl zranění.

Minometná palba na Donbasu, stahování Rusů se zatím nepotvrdilo

Evropa

„Vidíme provokace ze strany Ruské federace. Jejím účelem je, abychom začali reagovat vojensky,” citoval server Ukrajinska pravda tajemníka ukrajinské Rady národní bezpečnosti Oleksije Danilova.

Kyjev a Ruskem podporovaní separatisté jsou ve válce už osm let a příměří mezi oběma stranami je běžně porušováno. Tento týden se však intenzita bojů zvýšila, upozornila agentura Reuters. Podobné zprávy o ostřelování přicházely z oblasti Doněcku ve čtvrtek, kdy se z útoků vinily obě strany navzájem.

PŘEHLEDNĚ: Co požaduje Rusko

Evropa

Kyjev mimo jiné obvinil separatisty z ostřelování města Sanycja Luhanska a poškození mateřské školy. To odsoudil mimo jiné i britský premiér Boris Johnson. Ten uvedl, že se jednalo o vymyšlenou operaci z ruské strany, která měla Ukrajinu vyprovokovat k odvetě.

Západní země už delší dobu varují před nebezpečím ruské invaze na Ukrajinu a tvrdí, že se Moskva bude snažit před útokem vyvolat provokace, aby mohla svůj výpad ospravedlnit. Rusko záměr provést invazi nadále popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám