Hlavní obsah

Luhanští separatisté chystají referendum o připojení k Rusku

Luhansk/Kyjev

V samozvané Luhanské lidové republice (LNR) se brzy uskuteční referendum o připojení k Ruské federaci. V neděli to uvedl jejich vůdce Leonid Pasečnik.

Foto: Profimedia.cz

Šéf LNR Leonid Pasečnik

Článek

„Myslím si, že v nejbližší době se na území republiky uskuteční referendum, v němž lidé uplatní své absolutní ústavní právo a vyjádří svůj názor na připojení k Ruské federaci,“ řekl Pasečnik a dodal, že si myslí, že ke spojení dojde.

LNR tak bude následovat postup uplatněný při anexi Krymu, kdy poloostrov také napřed vyhlásil nezávislost a pak požádal o připojení k Rusku.

Moskva uznala nezávislost obou republik 21. února a podepsala smlouvy o vzájemné pomoci, na jejichž základě zahájila 24. února invazi na Ukrajinu.

V Luhansku explodovalo skladiště ropy

Evropa

Šéf ukrajinského vojenského zpravodajství Kyrylo Budanov po zveřejnění záměru separatistů varoval, že jde o rozdělení země. „Ve skutečnosti je to pokus vytvořit na Ukrajině obdobu Severní a Jižní Koreje,“ uvedl Budanov.

Varoval, že pak propukne na Ukrajině totální partyzánská válka. „Brzo začne sezona totálního ukrajinského guerillového safari. Pak zůstane pro Rusy jediný relevantní scénář, jak přežít,“ dodal Budanov. Myslel tím odchod Rusů ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám