Hlavní obsah

Indie odsoudila zabíjení civilistů v Buči

Indie v úterý odsoudila zabíjení civilistů v ukrajinském městě Buča a vyzvala k nezávislému vyšetřování. Podle agentury Reuters se jedná o zjevné přitvrzení postoje vůči invazi na Ukrajinu, kterou v únoru zahájilo Rusko – dlouholetý partner Indie. Dillí dosud vpád ruských vojsk na Ukrajinu výslovně nekritizovalo.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Dobrovolníci v Buči vykládají pytle s těly civilistů poté, co je posbírali z ulic.

Článek

Ukrajinská ombudsmanka v úterý uvedla, že v masovém hrobě u kostela ve městě Buča se může nacházet 150 až 300 těl. Kyjev ze zločinu viní ruské jednotky, které město několik týdnů okupovaly. Moskva podíl na vraždění odmítá a snímky zachycující mrtvé civilisty označuje za „obludný podvrh“ zinscenovaný Západem s cílem zdiskreditovat ji.

FOTO: Další děsivé snímky z Buče

Válka na Ukrajině

„Nedávné zprávy o zabíjení civilistů v Buči jsou hluboce znepokojující,“ řekl na zasedání Rady bezpečnosti OSN stálý zástupce Indie T. S. Tirumurtí.

„Jednoznačně tyto vraždy odsuzujeme a podporujeme výzvu k nezávislému vyšetřování,“ dodal.

Zelenskyj poslal Radě bezpečnosti otřesné video. Nejdřív ho nepustili

Válka na Ukrajině

Tirumurtí svůj projev přednesl krátce poté, co americký ministr zahraničí Antony Blinken telefonicky hovořil s indickým ministrem zahraničí Subrahmanjamem Džajšankarem. Spojené státy od začátku ruské invaze 24. února opakovaně naléhaly na Indii, aby ruskou agresi odsoudila.

Indie se na Rusko silně spoléhá z hlediska dodávek vojenské techniky. Dillí opakovaně vyzvalo k ukončení násilí na Ukrajině, ale ve snaze vyvážit své vztahy s Moskvou a Západem se na půdě OSN zdrželo hlasování o několika rezolucích týkajících se války.

Satelitní snímky vyvracejí ruskou lež. Mrtví civilisté leželi v ulicích Buče dva týdny

Válka na Ukrajině

Indie, která je v současné době nestálým členem Rady bezpečnosti OSN, minulý týden hostila ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Jednání se týkala především obchodních vztahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám