Hlavní obsah

Identifikovali prvního vraha z Buče

Kyjev

Ukrajinští prokurátoři a policie identifikovali prvního podezřelého z podílu na masakru v Buči. Velitel ruské Národní gardy Sergej Kolotsej je podezřelý z toho, že zabil čtyři neozbrojené ukrajinské muže a dopustil se mučení, informuje Rádio Svobodná Evropa.

Foto: Iryna Venediktovová/Facebook

První oficiálně podezřelý z válečných zločinů v Buči

Článek

Generální prokurátorka Iryna Venediktovová v pondělí uvedla, že podezřelým je velitel jednotky ruské Národní gardy Sergej Kolocej.

„Prokurátoři z Buče zjistili, že právě tento vojenský vysloužilec zabil 18. března v Buči čtyři neozbrojené muže,“ napsala Venediktovová na Facebooku a k příspěvku připojila fotografii podezřelého.

„29. března rovněž mučil dalšího civilistu a nutil ho, aby se přiznal k sabotážní činnosti proti ruským jednotkám,“ prozradila prokurátorka.

Kolocej podle ní zahnal ukrajinského civilistu do sklepa, kde ho bil pěstmi, útočnou puškou a rukojetí nože.

Ukrajinci zveřejnili tváře a jména Rusů podezřelých ze zvěrstev v Buči

Evropa

„Poté muže odvedl na popraviště, kde ho nechal projít fingovanou popravou, když mu u ucha vystřelil z pistole,“ uvedla. „Obzvláště hrozným druhem ponižování a zastrašování oběti bylo nucení čichat k mrtvému lidskému tělu,“ dodala prokurátorka.

Ruskému vojákovi bylo oficiálně sděleno, že je veden jako podezřelý.

Válečné zločiny vyšetřuje i Česko

Dá se očekávat, že jmen podezřelých v otázce vyvražďování, mučení, znásilňování a podobně bude v následujících dnech přibývat.

Bradáčová: Dostat válečné zločince bude složité, ale důkazy shromáždíme

Válka na Ukrajině

Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU) identifikovala téměř 900 ruských vojáků a 100 spolupracovníků, kteří se měli podílet na zvěrstvech v prvních týdnech okupace Kyjevské oblasti.

Po ústupu ruských jednotek z Buče a dalších městeček poblíž Kyjeva vypluly na světlo světa otřesné důkazy o brutálním zabíjení, mučení, masových hrobech. Řada zemí včetně Česka, jakož i Mezinárodní trestní soud, začala možné spáchání válečných zločinů vyšetřovat.

Fischer: Před tribunálem by měli stát všichni. Putin, vojáci, poslanci, všichni

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám