Hlavní obsah

Hračky neposílejte. Zbraně mají přednost, prosí ukrajinská ambasáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především na nákup zbraní hodlá využít ukrajinská ambasáda v České republice finanční prostředky, které získala díky sbírce vyhlášené na okamžitou pomoc pro obranu Ukrajiny.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Od uplynulé soboty na účet úřadu dorazilo 316 milionů korun. Z toho 184 milionů již ambasáda využila na nákup vojenského materiálu, řekl včera novinářům Jevhen Perebyjnis, ukrajinský velvyslanec v Praze. Ocenil, že ČR na oficiální úrovni podporuje poskytnutí zbraní Ukrajině, a vyzval proto k pomoci, která umožní nakoupit nezbytné prostředky pro armádu a domobranu.

„Nakupujeme zbraně od českých výrobců, které jsou na českých skladech, a posíláme je tam, kde jsou potřeba,“ řekl ambasador s tím, že zastupitelský úřad nákup koordinuje s českými experty i úřady. Je přitom schopný rychle dopravit nakoupený materiál na Ukrajinu.

Cherson padl do rukou Rusů, oznámil starosta

Válka na Ukrajině

„Máme statečnou armádu, ale potřebujeme zbraně, kterými by mohla bránit svou vlast, ale také Evropu. Proto ambasáda zřídila konto v českých korunách, dolarech i eurech pro jejich nákup,“ zdůraznil a zároveň dárce požádal, aby neposílali hračky, oblečení a potraviny.

„Potřebujeme spíše léky a pohonné hmoty. Priorita jsou ale zbraně,“ uvedl. Poznamenal, že hraniční přechody do Polska a na Slovensko jsou zahlceny humanitární pomocí, a požádal, aby lidé předávali pomoc logistickým centrům, která ji pak budou organizovaně převážet.

Zájem o vstup do záloh je po ruské invazi desetkrát vyšší

Domácí

„Armáda klade odpor a působí nepříteli velké ztráty. Jsme přesvědčeni, že se nám podaří ubránit se před ruským agresorem. Otázka ale je, za jakou cenu, kolik lidských obětí si to vyžádá,“ prohlásil. Řekl zároveň, že Rusko je třeba izolovat a vyloučit ze všech mezinárodních organizací. „Vyzýváme všechny státy, aby se za Ukrajinu postavily nejen sankcemi, ale i konkrétní vojenskou podporou,“ naléhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám