Hlavní obsah

Generálové píší Bidenovi: Porážka Ruska je na dosah, pošlete zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dvacet vysoce postavených amerických bezpečnostních činitelů, vojenských důstojníků a expertů odeslalo americkému prezidentovi Joeu Bidenovi otevřený dopis, v němž ho vyzývají, aby Ukrajině poskytl více vojenského vybavení. Porážka Ruska je na dosah, tak ji neblokujme, píší v dopise zveřejněném na americkém serveru The Hill.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký generál Philip Breedlove

Článek

„Tím, že Bidenova administrativa poskytuje pomoc dostatečnou k dosažení patové situace, ale ne dostatečnou k tomu, aby odvrátila ruské územní zisky, zřejmě neúmyslně způsobuje porážku, i když je vítězství na dosah,“ uvedli autoři.

Podle signatářů je potřeba donutit ruské síly, aby se stáhly za pozice před 24. únorem, a způsobit Rusku tak vysoké náklady, aby už Ukrajinu nikdy nenapadlo.

„V sázce je jaderná bezpečnost celého lidstva.“ Rusové omezili přístup personálu do záporožské elektrárny

Evropa

Experti varují, že pokud ruský vládce Vladimir Putin ovládne byť jen část Ukrajiny, jeho imperiální choutky se nezastaví.

„Putinovy agresivní plány nekončí na Ukrajině. Jak ruští představitelé opakovaně dali najevo, pokud Rusko na Ukrajině zvítězí, jsou ohroženi naši pobaltští spojenci v NATO i další spojenci v okolí,“ stojí v dopise.

„S potřebnými zbraněmi a hospodářskou pomocí může Ukrajina Rusko porazit,“ stojí v dopise. Co přesně se porážkou myslí, však neupřesňují.

„Vážně si netroufne napadnout Polsko?“ ptají se

Připomínají hlavní argument pro posílání zbraní, a totiž to, že pokud Ukrajina uspěje, nebudou muset američtí vojáci nasazovat životy v zemích Severoatlantické aliance, kam by se boje podle nich přenesly.

Právě omezení vysílání amerických vojáků do zahraničí bylo jedním z Bidenových předvolebních slibů.

Biden chystá další vojenskou pomoc pro Ukrajinu za 800 milionů dolarů

Amerika

Americkou vládu experti v dopise varují, že by neměla předpokládat, že si Putin netroufne napadnout Polsko nebo třeba Estonsko.

Otevřenou výzvu prezidentovi podepsali vrcholní vysloužilí generálové Wesley Clark, Philip Breedlove, Ben Hodges, ale třeba i někdejší velvyslanec pro Sovětský svaz Stephen Sestanovich nebo expertka na Rusko Evelyn Farkasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám