Hlavní obsah

Garanční systém začne vyplácet institucionální klienty Sberbank

Garanční systém finančního trhu zahájí v pátek výplatu náhrad vkladů institucionálním klientům Sberbank CZ prostřednictvím pobočkové sítě Komerční banky. Česká národní banka odebrala Sberbank CZ licenci, rozhodnutí centrální banky však tím není pravomocné. Banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Pobočka Sberbank v Liberci, na jejíž vstupní dveře někdo nalepil ukrajinské vlajky

Článek

ČNB zahájila kroky směřující k odejmutí povolení Sberbank působit jako banka 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu.

Centrální banka současně vydala předběžné opatření, kterým bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Klienti Sberbank začnou v úterý dostávat peníze z advokátních úschov

Ekonomika

Institucionálními klienty jsou platební instituce, poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu, instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, obchodníci s cennými papíry, soudní exekutoři, na jejichž účtech jsou deponovány peníze pro oprávněné a přihlášené věřitele podle exekučního řádu.

Aktuálně jde o 17 exekutorských úřadů, které vedly účty pro více než 17 700 klientů.

Maximum 100 tisíc eur

Garanční systém bude institucionálním klientům vyplácet náhradu vkladů každého jejich zákazníka, jehož peníze byly evidovány k 28. únoru na účtu institucionálního klienta vedeného u Sberbank CZ, maximálně však do limitu 2,499 500 Kč na jednoho zákazníka.

ČNB odebrala licenci Sberbank CZ

Válka na Ukrajině

Peníze ze Sberbank fyzickým osobám vyplácí Garanční systém od března. Ze zákona je pojištěn vklad do 100 000 eur. Klienti s většími úložkami budou muset čekat až na vypořádání v rámci likvidace.

Peníze ve Sberbank neměly jen firmy a fyzické osoby, ale i některé kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám